Iz HZZO-a stigao odgovor na slučaj mlade majke kojoj su prijetili ovrhom: "Neće platiti kamate"

Iz HZZO-a stigao odgovor na slučaj mlade majke kojoj su prijetili ovrhom: "Neće platiti kamate"
Foto: Facebook

JEDNA majka je na Facebooku objavila status u kojem druge majke u sličnoj situaciji poziva da joj se jave kako bi zajedno tužile Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zbog pogreške u obračunu.

Ana Filipović je prije dvije godine zbog komplikacija u trudnoći bila na bolovanju. Netko iz HZZO-a pogrešno je obračunao iznos njezine plaće na bolovanju te je ispalo da joj je dio novca preplaćen. Ana je na Facebooku napisala kako vjeruje da njezin slučaj nije jedini i sve žene u sličnoj situaciji moli da joj se jave. 

Njezin status prenosimo u cijelosti:

"Dakle, u sandučiću me dočekalo ljubavno pismo. Tužba od HZZO-a da su mi greškom pretplatili bolovanje vezano za komplikacije u trudnoći iz 2016. godine. Sad me sudskim putem traže da im vratim iznos od 5000 kuna plus kamate od tada (koje su još cca 2000 kn) zbog toga što su oni to greškom krivo izračunali, sve u roku od 8 dana pod prijetnjom ovrhe.

Dakle... Ups, uhljeb koji radi na našem obračunu nije dobro obračunao nešto prije dvije godine pa nam sad trebaš dati 5000 kuna plus kamatu na našu grešku. Ma milina.

Vjerujem da ovo nije izolirani slučaj i molim sve žene, majke, jadnice u ovoj državi koje HZZO također tuži zbog svoje greške da mi se jave u inbox jer sam spremna i izaći s time u javnost i tužit se s njima do kraja života ako treba, jer ovo je postalo stvar principa.

Slušam na TV-u mazanje očiju javnosti o demografskoj politici na kojoj se "aktivno radi" dok je stvarnost nešto sasvim drugo. Dosta je bilo!" napisala je Filipović na Facebooku.

HZZO je na upit Indexa komentirao cijeli slučaj te su najavili da neće morati platiti kamate.

"HZZO je upoznat s konkretnim slučajem, no zbog zaštite osobnih podataka ne možemo otkrivati potpune detalje iz ovog slučaja.

Povremeno, no vrlo rijetko, zbog pogreške prilikom unošenja podataka događaju se nepripadne isplate naknade plaća za privremenu nesposobnost na radu (bolovanje) za vrijeme komplikacija u trudnoći, riječ je o nekoliko slučajeva u ovoj godini.

U ovom konkretnom slučaju došlo je do različitog obračuna s obzirom na broj radnih sati osigurane osobe. U slučajevima kada je dođe do pogrešne isplate pogreškom djelatnika HZZO-a, osigurana osoba ne snosi trošak zateznih kamata.

HZZO je stupio u kontakt s gospođom čiji slučaj opisujete u svojem upitu, te je obaviještena da trošak kamata za nepripadnu isplatu neće biti na njen teret", kažu iz HZZO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara