IZ MINUTE U MINUTU Ispitani svi osumnjičeni, jednom krvarilo oko, istražiteljima se javio Ante Todorić

IZ MINUTE U MINUTU Ispitani svi osumnjičeni, jednom krvarilo oko, istražiteljima se javio Ante Todorić

Foto: Pixsell/Goran Stanzl, Jurica Galoic/PIXSELL

NAKON serije jučerašnjih hapšenja, danas se očekuju ispitivanja u tužiteljstvu.

Podsjetimo, jučer je uhićeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana.

Uz Todorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

>> VIDEO, FOTO Tko je sve uhapšen u akciji Agrokor

Ispred Državnog odvjetništva


Ispred Oranica

Razvoj događaja pratite na Indexu:

21:50 Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu bi trebao odlučiti hoće li osumnjičenima u slučaju Agrokor odrediti istražni zatvor ili će se sa slobode braniti od optužbi za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Ročište na koje bi, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, trebalo biti dovedeno 12-ero ranije uhićenih osumnjičenika zakazano je na zagrebačkom Županijskom sudu za srijedu u podne.

19:25 Posljednji osumnjičenici, od ukupno 12 uhićenih, u slučaju Agrokor ispitani su kasno poslijepodne u Županijskom državnom odvjetništvu, koje bi sada trebalo odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Ante Todorić danas je razgovarao s istražiteljima PNUSKOK-a, javlja RTL. On je obećao kako će se vratiti u Hrvatsku, navjerojatnije u roku od tri dana.

18:45 Ispitani su i posljednji osumnjičeni Olivio Discordia iz hrvatskog Baker Tillyja te revizorka Sanja Hrstić. Discordiju zastupa odvjetnik Darko Maržić, a Hrstić zastupa odvjetnik Gordan Preglej. Njhovi su klijenti ukratko iznijeli obranu kazavši da se ne osjećaju odgovornima za ono što im se stavlja na teret i da su sve radili sukladno zakonu i pravilima struke, javlja N1.

Maržić je istaknuo da je njegov branjenik lošeg zdravlja s obzirom na to da je prije nekoliko godina bio na transplantaciji srca i da je zbog svega što se događa uzbuđen te da mu je prokrvarilo oko pa su morali tražiti medicinsku intervenciju. Bit će to i jedan od argumenata kojim će se braniti protiv istražnog zatvora budući da bi opasna okolina mogla nanijeti dodatnu štetu Discordijinom narušenom zdravlju.

18:20 Policijski kombiji i nekoliko policijskih vozila napustili su Kulmerove dvore.

17:15 Kako javlja televizija N1, ispitan je i zet Ivice Todorića, Hrvoje Balent. Informaciju je potvrdio njegov odvjetnik, a dodao je i kako je Balennegirao svoju odgovornost. Rekao je kako nije radio ništa nezakonito i suprotno poslovnim interesima koncerna.

16:18 Posljednjih troje od 12 jučer uhićenih osumnjičenika na ispitivanje u tužiteljstvu trebali bi biti dovedeni do 17 sati.

16:10 Odvjetnici osumnjičenih u slučaju Agrokor uglavnom su sigurni da će tužiteljstvo za njihove klijente zatražiti istražni zatvor, no vjeruju da bi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda o tome mogao odlučivati sutra. Opširnije...

15:02 Ivica Todorić putem svojeg bloga komentirao je uhićenja u akciji Agrokor. Rekao je kako se radi o političkoj predstava za javnost u režiji najviših državnih dužnosnika te kako je uhićeno dvanaest vrhunskih gospodarstvenika za koje uvjerava da nisu ništa krivi.

"Ako postoji i najmanja odgovornost, a siguran sam da je nema, ona je isključivo moja", poručio je. Opširnije...

14:50 Završeno je ispitivanje Ivana Crnca, a njegov odvjetnik je rekao kako Crnjac nije odgovarao ne pitanja te kako je iznio samo kratku obranu.

14:20 Darko Maržić, odvjetnik uhićenih revizora Olivia Discoridije i Sanje Hristić iz revizorske kuće koja je radila izvješća za Ivicu Todorića komentirao je navodne optužbe koje se stavljaju na teret njegovim branjenicima za Dnevnik.hr. Oni su  navodno u revizijskim izvješćima zataškavali nepravilnosti i prihvaćali ih.

"Ne mogu to ni u snu ni demantirati ni potvrditi, mi ćemo odlučiti tek kad se dogovorimo. Ogroman je predmet i treba biti oprezan i ne bih se zaletavao s procjenama, bit ćemo oprezni. Ja ne znam što im se stavlja na teret, ali kada proučimo spis bit ćemo pametniji i ozbiljniji da možemo donijeti odluku kako ćemo se braniti", rekao je odvjetnik.

14:05 U prijepodnevnim satima ispitani su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Ljerka Puljić i Tomislav Lučić.

13:55 Kako javlja naš reporter s terena, u DORH-u je započelo ispitivanje Ivana Crnjca.

13:30 Odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković izjavio je novinarima kako njegov klijent najvjerojatnije neće iznositi obranu ali i kako će tek danas saznati što mu se točno stavlja na teret. Rekao je i kako njegov klijenzt neće biti pokajnik.

"Ako se odlučimo na obranu bit će to jedna ili dvije rečenice", rekao je.

13:00 Iz MUP-a su se oglasili priopćenjem vezanim za tijek istrage i poručili kako je protiv uhićenih podnesena kaznena prijava.

"Sve uhićene osobe su predane pritvorskom nadzorniku i tijekom jutra je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu", poručili su iz MUP-a. Opširnije...

11:48 Odvjetnica Tomislava Lučića rekla je kako je njen klijent odlučio detaljniju obranu iznijeti kad bude mogao ostvariti pravo uvida u spise.
11:40
Odvjetnica Ljerke Puljić rekla je kako njena klijentica nije nikoga teretila. Opširnije...

11:05
Izašla je i Ljerka Puljić.

11:03
Završilo je ispitivanje Tomislava Lučića.

10:43
Tomislav Lučić i Alojzije Pandžić stigli su na ispitivanje.

10:28
Odvjetnici Ante Todorića, Fran Olujić i Rajko Čogurić, rekli su kako vjeruju da će njihov klijent biti uhapšen. Opširnije...

"Istražni zatvor je praksa u ovakvim slučajevima", rekao je Olujić.

10:04
Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić rekao je kako je spreman dati telefonski broj svog klijenta.

"U kontaktu smo, čudno nam je da ga nitko nije kontaktirao iako je njegova adresa poznata državnim tijelima, kada je odjavljivao prebivalište u Hrvatskoj prijavio je novo boravište u Londonu. No, nikakav službeni poziv još nije došao. Želimo prekinuti agoniju, mi ćemo ponuditi telefonski broj na koji ga se može kontaktirati ne bi li došao u Hrvatsku, ako u međuvremenu ne dođe pisani poziv. Telefonski nije uobičajeno, ali ponudit ćemo i to rješenje jer želimo prekinuti tu agoniju", rekao je za Novu TV.


10:02
Hrvoje Balent je odveden u Oranice.

9:58
Dovedena je i Todorićeva desna ruka, Ljerka Puljić.9:45
Todorićeva sestra podivljala na novinare pred Kulmerovim dvorima. Optužila ih je da uznemiruju cijelu državu. Opširnije...

9:30
Mislav Galić, sin bivšeg šefa HRT-a Mirka Galića, objavio je da tereti Ivicu Todorića.

"U cijelosti smo iznijeli obranu. Naš klijent je u cijelosti iskazivao o svojoj ulozi odgovorne osobe u Ledu i u Jamnici, u kojoj poziciji je bio odgovoran i za financije tih društava. Međutim, ovo što se njemu stavlja na teret, vezano je za Agrokor d.d. Kao član Uprave za hranu, Mislav Galić je u cijelosti porekao doticaj s donošenjem financijskih odluka u kojima nije sudjelovao, s obzirom da sjednice Uprave Agrokora d.d. nisu održavane i kao takav nije mogao osiguravati donošenje nikakvih financijski štetnih odluka za Agrokor d.d. U sklopu svoje obrane, Mislav Galić predao je i dokument kojm potvrđuje navode svoje obrane, a iz kojeg proizlazi tko je zapravo u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka u društvu. To definitivno nije bio Mislav Galić. Njegova odgovornost koja mu se stavlja na teret je u principu objektivna odgovornost, dakle kao člana Uprave. S financijama nije imao veze.

Na upit je li gospodin Galić teretio Todorića, odvjetnici su odgovorili potvrdno.

"Gospodin Galić je predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije u Agrokoru", rekla je odvjetnica. Potvrdila je da se u tom dokumentu radi o Ivici Todoriću.
9:05
Kuštrak ne izgleda zabrinuto.8:42
Izjavu za novinare dao je odvjetnik Damira Kuštraka. Kaže kako je njegovog klijenta iznenadilo hapšenje te da je osporio sve teze. Kaže kako njegov klijent ne može biti odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao.8:29
Izašla je i Piruška Canjuga. Opširnije...8:22
Iz prostorija Odvjetništva izašao je Damir Kuštrak.

8:05
Na ulazu u tužiteljstvo viđen je i Anto Nobilo, odvjetnik bivše članice Agrokorove uprave Piruške Canjuge.

7:52
U Kulmerove dvore je stigla nova smjena policije

7:50
Pred Kulmerove dvore je stigla Jasna Novak, odvjetnica Ivana Todorića

7:42
Nastavlja se pretres u Kulmerovim dvorima

7:39
U Županijsko državno odvjetništvo u Selskoj su stigli Piruška Canjuga, Mislav Galić i Damir Kuštrak.7:31
Jedan policijski kombi ostao je preko noći u Kulmerovim dvorima.

7:29
Pred Kulmerove dvore stigao je i Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

7:25
Policijski istražitelji stigli u Kulmerove dvore.

7:20
Policijski kombiji i vozila prolaze kroz prilaz pritvora na Oranicama

7:00
Očekuje se odvođenje iz pritvora na Oranicama na ispitivanje u prostorije tužiteljstva u Selskoj

Noć u pritvoru


Uhićenje 12 osumnjičenih u ponedjeljak navečer potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je objavilo da protiv uhićenih "planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela".

"Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

I odvjetnici uhićenih potvrdili su novinarima kako će njihovi branjenici noć provesti u policijskom pritvoru te da će, najvjerojatnije u danas ujutro biti odvedeni na ispitivanje u prostorije tužiteljstva na Selskoj ulici.Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Ivana Crnjca koji je prvi uhićen u ponedjeljak prijepodne, izjavio je da će se ispitivanje u tužiteljstvu gotovo sigurno dogoditi u utorak ujutro, pojašnjavajući da je "sve u zakonom propisanim rokovima".

Zakon predviđa rok od 24 sata od uhićenja u kojem osumnjičenik treba biti doveden kod pritvorskog nadzornika, a tada počinje teći rok od 16 sati u kojima mora biti ispitan u tužiteljstvu.

Kazao je i da će se, s obzirom na opseg spisa, njegov branjenik najvjerojatnije braniti šutnjom, jer bi bilo neozbiljno iznositi obranu prije nego što se prouči opsežna dokumentacija.

Pretraga se nastavlja i danas

Policija je izvijestila da će se s obzirom na opsežnosti slučaja pretrage domova i poslovnih prostorija osumnjičenih najvjerojatnije nastaviti i tijekom današnjeg dana.

Jučer su, ističu, temeljen naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljene pretrage domova i drugih prostorija na 24 lokacije, poslovnih prostorija na tri lokacije te pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

Ističu i da osumnjičene terete zbog kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Aplikaciju možete downloadati na ovom linku za Android ili na ovom linku za iPhone

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara