Iz svijeta stižu osude napada u Iraku

IZ CIJELOG svijeta stižu osude samoubilačkih bombaških napada u kojima je u utorak u Kerbali i Bagdadu, prema posljednjim podacima, poginulo preko 140 ljudi, a gotovo 500 ih je ranjeno.

Britanski premijer Tony Blair osudio je u utorak "surove i mračne" napade koji su izvedeni u Iraku, ocijenivši da njihovi počinitelji pokušavaju "spriječiti Irak da uzme u svoje ruke vlastitu sudbinu".

Blair je ocijenio da ti atentati pokazuju "borbu između dobra i zla u Iraku, između Iračana koji pokušavaju obnoviti zemlju uz pomoć Amerikanaca i Britanaca te malobrojnih, ali aktivnih terorista koji pokušavaju uništiti taj proces".

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je da su ti napadi "užasni" te da im je cilj bio nanijeti štetu većinskim šijitima u Iraku kao i političkom napretku kojeg je ostvarilo iračko prijelazno vijeće.

Osudama se priključio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, koji se osvrnuo i na napad izveden u utorak u pakistanskom gradu Quetti, gdje je ubijena 41, a ranjeno oko 150 osoba.

"Osuđujem bez rezerve ove užasne činove nasilja kao i kriminalce koji su pretvorili sveti dan Ašura u košmar i krvoproliće, kako za Iračane tako i za Pakistance i hodočasnike iz drugih zemlja", rekao je Solana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački kancelar Gerhard Schroeder je nakon sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom II u Berlinu kazao da su napadi u Iraku pokazali potrebu da UN odigra veću ulogu u toj državi.

"Oboje vjerujemo da je sada važno učiniti sve da se postigne stabilan i demokratski Irak i slažemo se da to iziskuje posebnu ulogu UN-a, što je proces koji će se teško ostvariti kao i gledati današnje užasne napade u Iraku", rekao je Schroeder.

Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller je "oštro osudio" napade koji su izvedeni u utorak u Iraku, a koji ne bi smjeli "zaustaviti napore da se u toj državi obnovi demokracija".

"Oštro osuđujem te posljednje napade na irački narod koji su se dogodili na sveti dan Ašura", kazao je Moeller.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan snažno je osudio napade, ocijenivši ih "brutalnim" i dodao kako su počinitelji namjeravali "izbaciti demokraciju iz tračnica".

Kuvajt je također osudio "terorističke" napade u Iraku i odlučio u Irak uputiti konvoj s medicinskom opremom.

"Kuvajt osuđuje teroristička djela u kojima su u eksplozijama u Kerbali i Bagdadu ubijeni i ranjeni deseci nedužnih", izjavio je zamjenik kuvajtskog premijera Mohamed Diefallah Charar najavivši slanje medicinskog konvoja u kojem će u Irak poslati opremu i liječnike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara