"Izbor glavnog tajnika UN-a je izbor ljepote"

"Izbor glavnog tajnika UN-a je izbor ljepote"

VIJEĆE sigurnosti UN-a u ponedjeljak će glasati o tome koji će od četvorice kandidata za mjesto glavnog tajnika UN-a zamijeniti Kofija Annana.

"To je izbor ljepote." - rekao je jedan britanski diplomat opisujući sastanak iza zatvorenih vrata na kojem će kandidati biti poredani po popularnosti. Budući da je glasanje anonimno, pet stalnih članica u ponedjeljak još neće moći staviti veto.

"Tek kada Vijeće podrži jednog ili dva kandidata, velike sile će odlučiti, dakle, podržati ili uložiti veto na odluku svih petnaest članica Vijeća sigurnosti." - dodao je.

Kofi Annan će krajem ove godine sići s mjesta glavnog tajnika. Budući da se ta funkcija bira po geografskoj osnovi, na red dolazi Azija. Četvero je kandidata, od kojih su dvoje bivši ili sadašnji dužnosnici UN-a.

Jayantha Dhanapala (67) iz Šri Lanke visoka je savjetnica predjednika te zemlje za razoružanja, a bila je i pomoćnica generalnog tajnika UN-a za isto pitanje.

Shashi Tharoor (50) je pomoćnica glavnog tajnika za komunikacije i javno informiranje. U UN-u je već 28 godina i ima puno iskustva u održavanju mira i humanitarnim pitanjima.

Ban Ki-Moon (66) je posljednje dvije godine na dužnosti ministra vanjskih poslova Južne Koreje, a igrao je i značajnu ulogu u pregovorima sa Sjevernom Korejom u vezi razvoja njihovog nuklearnog programa.

Surakiart Sathirathai (48) je tajlandski zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova. Spreman je, kako kaže, na teške odluke i reformu te vjeruje u multilateralizam.

Svaki od ovih kandidata ima barem jedan hendikep. Thatoor je usko povezan s administracijom sadašnjeg glavnog tajnika, a u prilog mu ne ide ni činjenica da bi se Pakistan mogao protiviti indijskom kandidatu. Vijeće sigurnosti u pravilu preferira kandidate iz manjih i "mirnijih" zemalja nego što je Indija.

Kod Dhanapale je nedostatak njegova dob od 67 godina, dakle, dvije više od propisane dobi UN-a za odlazak u mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ban Ki-Moona se kritizira zbog neuspjeha pregovora svoje zemlje sa Sjevernom Korejom, a suprotstavlja mu se i Japan koji je glavni konkurent Južnoj Koreji za stalnu članicu Vijeća sigurnosti.

Sathirathai u svojoj zemlji nije popularan kao ministar, a nije primjećeno niti da se svim naporima bori protiv nedovoljne razine ljudskih prava i demokracije u Tajlandu.

Francuska oduvijek insistira da glavni tajnik govori tečno francuski, što je vjetar u leđa tajlandskom i južnokorejskom kandidatu.

UN-ovi diplomati nadaju se dogovoru do listopada, ali to se u UN-u može i oduljiti. Podsjećamo, američki veleposlanik pri UN-u rekao je da SAD žele odluku do lipnja, međutim, nje još uvijek nema.

V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara