Izrael se u Vijeću sigurnosti predstavlja kao spasitelj Libanona

NA ŽURNO sazvanom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenom eskalaciji nasilja na Bliskom istoku Izrael je za sebe rekao da pomaže Libanonu spašavajući ga od stiska Sirije i Irana koje podupiru militantni Hezbollah.

Nakon vruće rasprave u Vijeću izraelski veleposlanik pri UN-u Dan Gillerman je, pokazujući prema libanonskom kolegi, rekao da Libanon "duboko u srcu" zna da je Izrael ispravno postupio.

"Ako Izrael pobijedi u ratu Libanon će od toga imati koristi", rekao je Gillerman. "Mi činimo jedinu stvar koju demokracija može činiti a to je da se brani", rekao je novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanonski veleposlanik Nouhad Mahmoud je, međutim, Vijeće sigurnosti i međunarodnu zajednicu pozvao da zaustavi izraelski upad na libanonski teritorij koji je nazvao "barbarskom gestom". Nouhad Mahmoud je dodao izraelske vojne operacije ometaju razvoj njegove zemlje prema demokraciji i potkopavaju libanonski suverenitet.

Francuski veleposlanik Jean-Marc de la Sabliere, koji predsjeda Vijećem rekao je da su u tijeku napori međunarodne zajednice da smiri stanje na Bliskom istoku. Glavni tajnik

Veleposlanik SAD-a John Bolton zatražio je od libanonske vlade da razoruža Hezbollah kako se traži u rezoluciji 1559.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara