Izbor sudaca Međunarodnog kaznenog suda u utorak u UN-u

ZEMLJE koje su ratificirale statut novoustanovljenog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u utorak će u sjedištu UN-a u New Yorku izabrati njegove prve suce.

Skupština Međunarodnog kaznenog suda, koju čini 87 država koje su ratificirale Rimski statut, u utorak će u sjedištu UN-a započeti proces imenovanja 18 sudaca ICC-a. Izabrani suci položit će prisegu prvoga radnoga dana novoga Suda, 11. travnja u Den Haagu.

Osamnaest sudaca će biti izabrano između 43 kandidata, među kojima je i deset žena. Trećina će biti izabrana na trogodišnji, trećina šestogodišnji i trećina devetgodišnji mandat. Jedino se devetogodišnji mandat ne može obnoviti.

Neki od sudaca moraju biti stručnjaci u kaznenom, neki u međunarodnom pravu, a poseban je zahtjev za stručnošću na području zaštite žena i djece. Osim stručnosti, dodatni kriteriji su spol i regionalna pripadnost.

Očekuje se da će ICC stvarno početi s radom krajem 2003. kao jedini stalni svjetski sud za individualnu odgovornost za ratne zločine, uključujući genocid, kao i za zločine protiv čovječnosti i agresiju.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu će biti nadležan samo za zločine počinjene nakon 1. srpnja 2002. kada je Rimski statut stupio na snagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara