Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina 18. svibnja

Vlada je danas dostavila Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama i za izbor predstavnika nacionalnih manjina u općinskim vijećima te gradskim i županijskim skupštinama.

Izbori za vijeća i dopunski izbori za predstavnička tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave trebaju se održati istodobno 18. svibnja.

Odluka koju je Vlada donijela 27. ožujka bit će objavljena u "Narodnim novima" idućeg tjedna, kada će stupiti na snagu, i od kada će početi teći izborni rokovi, saznajemo u DIP-u.

Ivica Crnić, predsjednik DIP-a smatra da će biti dovoljno vremena da se obave pripreme za te izbore, jer će se između ostalog morati pripremiti i novi obrasci.

S obzirom da će na tim izborima glasovati samo pripadnici nacionalnih manjina trebat će propisati i način na koji će se birači identificarati kao pripadnici manjine, rekao je Crnić.

Izbori za vijeća nacionalnih manjina raspisani su prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, donesenom u prosincu prošle godine, a u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima pripadnici manjina sudjeluju s najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno ako ih u općinama i gradovima ima više od 200 ili više od 500 u županijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori za vijeća nacionalnih manjina raspisani su za 20 županija i grad Zagreb, za 79 gradova i 185 općina.

Vijeće nacionalnih manjina ima 10 članova u općinama, 15 u gradovima i 25 u županijama.

Članove tih vijeća biraju na mandat od četiri godine samo pripadnici manjina, tajnim glasovanjem.

Kandidate mogu predlagati udruge nacionalnih manjina ili određeni broj pripadnika nacionalne manjine.

Dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama prema nedavno izmijenjenom Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave održat će se samo tamo gdje na redovnim izborima 2000. sa stranačkih lista nije skinut dovoljan broj pripadnika određene manjine, a koji je postao poznat tek nakon popisa stanovništva 2001.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara