Izgleda da obično cjepivo usput sprječava i pojavu dijabetesa tipa 1

Izgleda da obično cjepivo usput sprječava i pojavu dijabetesa tipa 1
Foto: 123rf

BROJ oboljelih od dijabetesa tipa 1 u porastu je u cijelom svijetu, osim u Australiji, gdje se broj registriranih slučajeva takvih oboljenja smanjuje.

Naime, prvi put od 1980. godine broj australske djece s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 1 počeo se smanjivati, a taj pozitivan korak mogao bi imati veze s impresivnim australskim programom imunizacije, piše Science Alert.

Prema novom istraživanju, pad broja oboljelih od te vrste dijabetesa započeo je odmah nakon uvođenja oralnog cjepiva protiv rotavirusa.

Infekcija napada stanice gušterače

"Mada to nismo potvrdili sa stopostotnom sigurnošću, najnovija studija ukazuje na to da se prevencijom infekcije rotavirusom kod australske dojenčadi putem oralnih cjepiva također smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 kod određenog broja djece", rekao je koautor studije Len Harrison, liječnik na odjelu molekularne medicine na Sveučilištu Melbourne.

Ovu neobičnu korelaciju prvi je uočio liječnički tim prije nekoliko desetaka godina, kada su znanstvenici primijetili da su imunološki markeri kod dijabetesa tipa 1 (T1D) vrlo slični infekciji rotavirusom (RV).

Ubrzo su također otkrili da infekcija RV-om može potaknuti imunološki napad na stanice gušterače koje proizvode inzulin, tj. na organ odgovoran za kontrolu razine šećera u krvi.

Stoga, kada je 2007. godine u australski nacionalni program imunizacije uvedeno oralno cijepljenje protiv infekcije RV-om, ukazala se prilika za daljnja istraživanja.

14% manje oboljelih

Koristeći javno dostupne podatke, znanstvenici su usporedili učestalost dijabetesa tipa 1 osam godina prije i osam godina nakon uvođenja cjepiva protiv rotavirusa.

Zaključili su kako se nakon uvođenja cjepiva, tj. tijekom perioda od nekoliko godina, sve dok procijepljenost nije bila procijenjena na 84% , broj oboljelih od dijabetesa tipa 1 među djecom u dobi od 0 do 4 godine smanjio za 14 posto.

"Ovo značajno smanjenje oboljelih od T1D nije primijećeno kod starije djece, između 5 i 14 godina", objasnila je koautorica studije, imunologinja Kirsten Perrett.

"Što sugerira da su mlađa djeca bila izložena zaštitnom faktoru koji nije imao utjecaj na stariju djecu", dodala je.

Nije ista stvar u Finskoj

Iako ovo istraživanje ne ukazuje na to da cjepivo protiv RV-a nužno sprječava pojavu T1D, ono se nastavlja na prethodna istraživanja koja sugeriraju da infekcija rotavirusom može biti faktor rizika za dijabetes.

Barem što se tiče Australije. U istraživanju provedenom u Finskoj, koje je napravljeno na mnogo manjem uzorku i kroz kraći period, nije uočena ista korelacija, na što bi mogle utjecati i genetske te okolišne razlike između tih dviju zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara