Izjave studentice koja želi posao kod Bandića najbolje pokazuju gdje živimo

Izjave studentice koja želi posao kod Bandića najbolje pokazuju gdje živimo
Foto/screenshot: Index/N1

OVIH dana društvenim mrežama kruži citat koji kaže: “Pljeskati političaru zato što je izgradio bolnicu, školu ili cestu javnim novcem je kao da plješćete bankomatu jer vam je isplatio vaš novac."

Mnogi hrvatski građani to ne razumiju jer ne znaju razliku između javnog i privatnog, ne shvaćaju da državu financiraju porezni obveznici, a ne da država financira građane, da nam nije “Bandić dal’”, nego da mi njemu dajemo deset milijardi kuna godišnje, koliko iznosi proračun Grada Zagreba, a zauzvrat neki njegovi dijelovi izgledaju kao nerazvijeni dijelovi Afrike.

> Cura iz Zagreba postala hit: "Zaposlila bih se kod svog Bandića"

Jučer je jedna mlada djevojka, studentica javne uprave, postala zvijezda dana svojim izjavama u kojima hvali zagrebačkog gradonačelnika Bandića, kod kojeg bi se rado zaposlila nakon fakulteta, a i kaže da je “Bandić dosta uložio u ovu državu”.

Postoji lijek, protiv njega su ljevica i desnica ujedinjeni

"Da, zaposlila bih se u državnu firmu, kod svoga Bandića”, odgovorila je djevojka na pitanje misli li nakon diplome u privatni ili državni sektor. "Pa dobro, ja Bandića stvarno uvažavam kao osobu jer mislim da je doprinio gradu. Nema čovjeka koji jednostavno nije bar nešto pokrao u državi, ali smatram da je Bandić dosta uložio u ovu državu. Tako da bih se htjela kod njega nekako zaposliti danas, sutra, kad završim fakultet", objasnila je djevojka.

Takvo razmišljanje zapravo ima većina građana Hrvatske, i ove njene izjave samo pokazuju gdje živimo. Neshvaćanje kako funkcioniraju javni poslovi, i tko koga tu financira i zašto, omogućuje raznim bandićima kojih je prepuna cijela zemlja da se beskonačno održavaju na vlasti i rade što god požele.

Postoji vrlo jednostavan lijek za to, protiv kojeg će složno ustati i ljevica i desnica, a zove se isplata bruto plaće radnicima. Kada bi svaki zaposleni građanin počeo baratati bruto iznosom plaće i postao svjestan koliko zapravo plaća javne usluge, prestao bi “pljeskati bankomatu” i zanimalo bi ga kako se javni, odnosno njegov novac troši.

Radnik s prosječnom zagrebačkom plaćom "besplatne" usluge mjesečno plaća 5550 kuna

Kada bi umjesto neto plaće, dobio na račun bruto 2 s time da mu poslodavac uz platnu listu uruči još i pet šest uplatnica za razne poreze i doprinose, koje sam mora platiti, shvatio bih da ga pojedina “besplatna” usluga koju nam dobri političar daju košta više od rate kredita za manji automobil.

Prosječna neto plaća u Zagrebu trenutno je oko 7.500 kuna. To je onaj iznos koji radnik dobije na račun. No ukupni trošak te plaće u kojoj su porezi, prirezi, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko iznosi 13.050 kuna. Porez i prirez na tu plaću iznose oko 1.460 kuna, a oni su upravo prihod lokalnih jedinica - gradova, županija, općina.

Naravno da isplata bruto plaće neće biti nikad uvedena jer bi se dramatično promijenila svijest građana

Kada bi radnik svaki mjesec morao ispuniti i platiti jednu uplatnicu na iznos od 1.460 kuna, sasvim drugačije bi gledao na to što mu je neki načelnih dao i napravio. Tu je još i zdravstveno te mirovinsko, tako da građanina Zagreba, bez djece i uzdržavanih osoba, “besplatne” usluge koje mu političari daju koštaju 5.550 kuna mjesečno, koliko iznosi razlika između onog što dobije na račun i onoga koliko njegova firma plati.

Naravno da takav sustav u Hrvatskoj nikada neće biti uveden jer bi donio revoluciju u svijesti građana, a to postojećim političarima, naravno, ne odgovara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara