Između Podgore i Makarske se urušila Jadranska magistrala. Načelnik: To je tako

Između Podgore i Makarske se urušila Jadranska magistrala. Načelnik: To je tako
Foto, Video: Domagoj Vranješ

JUČER je doslovno propao u zemlju dio Jadranske magistrale između Makarske i Podgore. 

Nastalo je klizište u širini čitavog kolničkog traka zbog čega je u srijedu oko 14.30 bio potpuno zatvoren promet.

Kako smo jučer pisali, Hrvatske ceste sanirale su magistralu prije tjedan dana. Kako nam je rekao čitatelj postavljen je asfalt, no cesta je već nakon nekoliko mjesta bila napuknuta. Jučer se urušio ogroman komad ceste. 

Što je izazvalo odron?

"Izvedeni radovi ne mogu se dovoditi u vezu s novonastalom situacijom pojave klizišta na državnoj cesti D8, jer su isti radovi podrazumijevali isključivo sanaciju dotrajalog kolničkog zastora. U ovom trenutku pretpostavka je kako su obilne kiše utjecale na podzemne vode i pojavu klizišta", tvrde iz Hrvatskih cesta. 

Kiše krivi i načelnik Podgore. S tim u vezi provodi se i analiza klizišta, nakon koje će biti doneseno i rješenje za sanaciju ceste. To je za Dnevnik Nove TV potvrdio i načelnik općine Podgora Ante Miličić..

"Ima već dva mjeseca kako pratimo ovu situaciju, bilo je pukotina na cestama koje su stalno iznova bile sanirane. Međutim ovo proljeće je bilo dosta kišovito i kiše su napravile svoje. Ispod odrona je jedan iskon iskopan za izgradnju hotela, a uz spaljenu borovinu koja je dodatno oslabila tlo, došlo je do vrlo nezgodne situacije za našu općinu", rekao je Ante Miličić.

Načelnik: Nije bilo potrebe sanirati

Na pitanje kako to da ovaj problem nije saniran i ranije, Miličić odgovara: "Nije bilo potrebe sanirati jer je to stajalo već tri godine tako, tek se ove zime počelo nešto događati."

Trenutno je najveći problem općine to što će cesta kasnije biti otvorena samo za osobna vozila, kombije i vozila do pet tona, kako će mnogi učenici ići u školu? Općina sada zbog novonastale situacije mora organizirati prijevoz za oko 100 učenika svakog jutra i večeri. 

"To je tako, takav teren"

"Ispod odrona se nalaze plaža i šetnica, a sada je sve zatvoreno. Čak i za pješake. To je veliki problem jer je riječ o jednoj od najljepših plaža u Podgori koja će morati biti zatvorena dok se odron ne sanira", rekao je Miličić.

Za sada krivca nema, a odgovorni krive kišu. Na pitanje kako će ljudi živjeti uz stalan strah od daljnjih odrona - načelnik jednostavno odgovara: "To je tako, takav je teren."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara