Iznenada umro Željko Rohatinski

Iznenada umro Željko Rohatinski
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BIVŠI guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo danas poslijepodne u dobi od 68 godina.

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. kolovoza 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar financija Mato Crkvenac.

Poslovnu karijeru započeo je kao pripravnik u Republičkom zavodu za društveno planiranje 1974. godine, da bi 1989. bio imenovan generalnim direktorom Zavoda. Godine 1990. postao je voditeljem Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998., kada je prešao na mjesto glavnog ekonomista Privredne banke Zagreb.

Dva puta na čelu HNB-a

Na tom mjestu radi do travnja 2000. godine, kada preuzima mjesto direktora za makroekonomske
analize koncerna Agrokor. No, već u ljeto iste godine dolazi na čelo HNB-a.

Rohatinski je imenovan guvernerom Hrvatske narodne banke 12. srpnja 2000. odlukom Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Sabor mu je 7. srpnja 2006. povjerio drugi šestogodišnji mandat.

Povratak u Agrokor

Nakon što mu je istekao drugi mandat, Rohatinski se vraća u Agrokor kao Todorićev savjetnik. Prelazak iz HNB-a u Agrokor Rohatinski je tada objasnio dogovorom između njega i Todorića, po kojem se mogao vratiti, pa je to i učinio, iako je, kako je tvrdio, imao ponudu Goldman Sachsa.

Drugi odlazak iz Agrokora nije bio tako idiličan. Kada je Todorić propao i država je preuzela upravljanje, Rohatinski je otišao u mirovinu pravdajući se da je radio samo makroekonomske analize i nije imao gotovo nikakve veze s poslovanjem. 

Rohatinski je dobitnik Fulbrightove stipendije, a autor je više knjiga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?