Izrael bombardira Pojas Gaze zbog palestinskih zapaljivih zmajeva

Izrael bombardira Pojas Gaze zbog palestinskih zapaljivih zmajeva
Foto: EPA

IZRAEL je bombardirao nekoliko ciljeva u Pojasu Gaze u ponedjeljak rano ujutro, objavila je izraelska vojska, kao odgovor na zapaljive zmajeve i balone koje su Palestinci puštali prema Izraelu nekoliko dana.

Borbeni zrakoplovi gađali su devet ciljeva uključujući dva vojna objekta i pogon za proizvodnju streljiva koji pripada Hamasu, vojnoj organizaciji što kontrolira Gazu, navela je vojska.

Napadi su nastavak sličnih udara u nedjelju u kojima su, kako navodi vojska, gađana dva vozila koje su navodno koristili Palestinci da lansiraju zmajeve s molotovljevim koktelima, koji su zapalili izraelsko poljoprivredno zemljište uz granicu. Palestinski prosvjednici zmajeve su koristili u prosvjedima koji su počeli 30. ožujka.

>>Najžešći sukobi Izraelaca i Palestinaca od 2014. godine

Ubijeno više od 120 palestinskih prosvjednika

Više od 120 Palestinaca ubile su izraelske snage na graničnim prosvjedima u Gazi nakon 30. ožujka. Najveći broj smrtnih slučajeva dogodio se 14. svibnja, na dan kada je SAD preselio svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zbog međunarodne osude uporabe sile Izrael je izjavio kako su mnogi od smrtno stradalih bili militanti te da je izraelska vojska odbila napade na granici između Izraela i Gaze dok je Washington podržao pravo Izraela da se brani.

"Većina ubijenih bili su nenaoružani civili"

Palestinci i njihovi pristaše kazali su pak kako su većina prosvjednika bili nenaoružani civili, te da je Izrael upotrijebio protiv njih prekomjernu silu. UN je osudio izraelske napade na Palestince.

Palestinci od tada prosvjeduju gotovo svaki tjedan pozivajući na ukidanje izraelske blokade u priobalnoj enklavi i povratak zemlje koju su palestinske izbjeglice bile prisiljeni napustiti nakon osnutka Izraela 1948. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara