Izrael dobio svog prvog gej ministra

Izrael dobio svog prvog gej ministra
Facebook: Amir Ohana

IZRAEL je dobio svog prvog ministra koji otvoreno priznaje da je homoseksualac, javlja BBC.

Premijer Benjamin Netanyahu imenovao je Amira Ohanu (43) vršiteljem dužnosti ministra pravosuđa. Ohana je inače član stranke Likud kojoj pripada i premijer te je podržao kontroverzan prijedlog zakona prema kojem se ne može zakonski goniti aktualni premijer. Naime, Netanyahua se istražuje zbog navodnog mita i prevare te bi uskoro protiv njega mogla biti podignuta optužnica.

Gej aktivist

Amir Ohana je aktivist koji se bori za prava homoseksualnih osoba i podupire pravo na istospolni brak, koji kao takav ne postoji u Izraelu te se priznaje jedino ako je sklopljen izvan države. Mada aktiviste koči jaka ortodoksna židovska zajednica u Izraelu, oni ipak u toj državi uživaju neka zakonska prava.

Ohana je samo jedan od više deklariranih gej zastupnika u izraelskom parlamentu, a prošle je godine u gradu blizu Tel Aviva izabran prvi gej gradonačelnik. Imenovanje Ohane na mjesto vršitelja dužnosti ministra pravosuđa uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je raspušten parlament uoči priprema za sljedeće izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara