Izrael započeo kopnenu invaziju Gaze

IZRAELSKE kopnene  snage počele su invaziju u Gazu, objavilo je izraelsko ministarstvo obrane.

"Večeras smo pokrenuli drugu fazu operaciju protiv Hamasove infrastrukture", rekao je glasnogovornik bojnik Avitak Leibovich za CNN.

Izraelci su danas prvi put od početka zračnih napada na gazu 27. prosinca upotrijebili teško topništvo duž cijele istočne granice Pojasa s Izraelom. Oko 16.30 sati po lokalnom vremenu Izraelci su teškim topništvom posebno žestoko napali Beit Hanoun i Jabaliyu na sjeveru pojasa Gaze te Khan Younes na njegovu jugu.

Vojni stručnjaci sada podsjećaju kako su u prošlosti izraelskim kopnenim operacijama na pojas gaze prethodili slični napadi teškim topništvom. France presse javlja kako su na granici između pojasa gaze i Izraela viđeni tenkovi te da cijelo područje nadlijeću vojni zrakoplovi.

Prema pisanju Reutersa, broj poginulih Palestinaca se popeo na 429, a noćas je u zračnom napadu ubijen jedan od viših Hamasovih zapovjednika, Abu Zakaria al-Jamal. Podsjetimo, u četvrtak su Izraelci ubili još jednog od vođa Hamasa, Nizara Rayyana.

Izraelski zračni napadi na Gazu su započeli 27. prosinca prošle godine, dan nakon što su s tog područja na jug Izraela ispaljeni deseci raketa i minobacačkih granata. Do napada je došlo nakon odluke premijera Ehuda Olmerta da se svim sredstvima spriječe novi raketni napadi Palestinaca na jug Izraela.

Hamas je 18. prosinca objavio kraj šestomjesečnog primirja s Izraelom u pojasu Gaze. "Zatišje je gotovo", rekao je tom prilikom Hamasov dužnosnik Ayman Taha.

Bush: Hamas je teroristička skupina čiji je jedini cilj uništiti Izrael

Američki predsjednik na odlasku, George Bush, rekao je kako je za stanje u pojasu Gaze isključivo kriv Hamas, "teroristička skupina čiji je jedini cilj uništiti Izrael".

Bush je naveo kako Hamas nimalo ne brine za sudbinu vlastitog naroda - Palestinaca te kako pripadnici tog terorističkog pokreta vode krvavu kampanju protiv Izraela.

Dodao je i kako bi na području Gaze trebalo uvesti sustav nadziranja i kontrole, kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja teroristima. "Apeliram na sve da pritisnu Hamas, kako bi njegovi pripadnici okrenuli leđa terorizmu i poduprijeli legitimne palestinske vođe, koji se bore za mir", poručio je Bush.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara