Izraelski predsjednik Moshe Katsav u Hrvatskom saboru

IZRAEL cijeni Hrvatsku zbog uloge hrvatskih boraca protiv fašizma u 2. svjetskom ratu, kazao je izraelski predsjednik Moshe Katsav u petak u obraćanju zastupnicima Hrvatskog sabora, u kojem je govorio o položaju svoje države danas i najvećem problemu s kojim se bori, terorizmu.

"Uvelike cijenimo hrvatske partizane i junaštvo hrvatskih boraca za slobodu koji su se borili protiv fašizma u Hrvatskoj. Ti borci protiv fašizma služe na čast narodu Hrvatske i važna su nacionalna vrijednost za mladu generaciju", rekao je izraelski predsjednik uopće ne spomenuvši razdoblje Nezavisne Države Hrvatske.

Odnos bivšeg hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana prema razdoblju NDH-a bio je zapreka njegovu posjetu Izraelu. Stipe Mesić je kao prvi hrvatski predsjednik posjetio Izrael u listopadu 2001.

Od visokih hrvatskih dužnosnika prvi je Izrael posjetio ministar vanjskih poslova Mate Granić u svibnju 1998. godine, na poziv tadašnjeg izraelskog premijera i ministra vanjskih poslova Benjamina Netanyahua. Osim Netanyahua, Granića je primio i predsjednik Ezer Weizman, a intenzivno se pripremao posjet Franje Tuđmana Izraelu.

Prijateljstvo Izraela i Hrvatske temelji se na razumijevanju teškoća na koje narod nailazi u nastojanju da ima vlastitu državu u miru sa susjedima, rekao je u pozdravnom govoru potpredsjednik Sabora Mato Arlović.

Moshe Katsav istaknuo je kako od rujna 2000. u Izraelu traje ustanak Palestinaca koji traže neovisnu državu. Ali ni terorizam, protiv kojega se židovska država bori već gotovo tri godine, ne umanjuje vjeru u mirno rješenje, rekao je Katsav.

"Terorizam nije izraz borbe za slobodu i nezavisnost (...) i ne smije naići ni na kakvo razumijevanje ili opravdanje", rekao je.

Prema riječima izraelskog predsjednika, unatoč "tisuću dana brutalnog terorizma", Palestinci mogu ostvariti "dodatna povijesna postignuća ako se zaustavi terorizam i obnove politički pregovori".

"Pod odlučnim vodstvom SAD-a, rekao je Katsav, cijeli svijet mora se "pozabaviti epidemijom našega doba, međunarodnim terorizmom".

Moshe Katsav, prvi izraelski predsjednik u posjetu Hrvatskoj, osmi je predsjednik Izraela, izabran u kolovozu 2000. Na tim je izborima, pobijedivši Shimona Peresa, bivšeg premijera i dobitnika Nobelove nagrade za mir, iznenadio domaću i svjetsku javnost. Iako je iza sebe imao 20 godina rada u javnim službama, od raznih dužnosti u desnom Likudu do ministarskih položaja, bio je doslovce nepoznat na međunarodnoj sceni.

Za posjeta Hrvatskoj Moshe Katsav sastao se s predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjedniom Sabora Zlatkom Tomčićem, a predviđen je i susret s premijerom Ivicom Račanom i predstavnicima židovske zajednice u Hrvatskoj.

U petak popodne Katsav putuje u Dubrovnik gdje će posjetiti sinagogu i boraviti u subotu, a u nedjelju će sa Stjepanom Mesićem posjetiti Memorijalni muzej u Jasenovcu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara