Izraelsko- palestinski sastanak završio u pozitivnom tonu

RAZGOVORI između izraelskog i palestinskog premijera završili su u četvrtak kasno navečer u pozitivnom tonu, uoči sastanka s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom idućeg tjedna u Jordanu o poduzimanju prvih koraka u provedbi međunarodnog mirovnog plana.

Izrael je najavio niz poteza u znaku dobre volje prema Palestincima, uključujući planove za oslobađanje nekih zatvorenika, ali nije pristao na uvjete za povlačenje izraelskih vojnika na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze predviđene mirovnim planom.

U priopćenju koje je izdao Ured izraelskog premijera Ariela Sharona navodi se da je dvoipolsatni sastanak u Jeruzalemu održan u četvrtak navečer s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
prošao u "pozitivnom i vrlo dobrom ozračju".

Abbas je rekao da su razgovori bili "ozbiljni, otvoreni i korisni" i pozvao je Sharona da "iskoristi priliku za sklapanje mira" sada kada su obje strane prihvatile mirovni plan, izjavio je njegov glasnogovornik u priopćenju.

Sharon je rekao Abbasu da će pregovarati o uspostavi palestinske države ako se Palestinci budu borili protiv terorizma i zatražio je da se u skladu s mirovnim planom "likvidiraju terorističke organizacije, uhite teroristi i zaplijeni ilegalno oružje".

U priopćenju Sharonovog ureda također se navodi da će Izrael dopustiti izdavanje do 25.000 radnih dozvola Palestincima, što znači važan pritok novca u palestinsko gospodarstvo. Osim toga, Izrael će povećati iznos poreznih prihoda koji će biti doznačeni Palestincima svakog mjeseca. Neki od tih fondova bili su zamrznuti otkad je počela palestinska pobuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara