Izručeni Hrvati koji su izveli pljačku stoljeća u Veneciji. Pogledajte snimku

Izručeni Hrvati koji su izveli pljačku stoljeća u Veneciji. Pogledajte snimku
Screenshot: la Nuova di Venezia e Mestre

TROJICA hrvatskih članova Pink Panthera koji su izveli spektakularnu pljačku nakita vrijednog tri milijuna dolara iz Duždeve palače izručeni su Italiji.

Radi se o 60-godišnjem Vinku Tomiću, koji je cijelu pljačku organizirao te 43-godišnjem Zvonku Grgiću i 48-godišnjem Želimiru Grbavecu. Uskoro bi talijanskoj polici trebali biti izručeni i ostali članovi bande koji su sudjelovali u pljački, a to su 48-godišnji Vladimir Đurkin te 54-godišnji Dragan Mladenović i Goran Perović koji se nalaze u Srbiji.

Podsjetimo, hrvatska policija uhitila je početkom listopada četvoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Mozak pljačke bio je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama diljem svijeta - u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka.

Talijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palače.

Dva propala pokušaja pljačke

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala izvesti pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. prosinca 2017. godine. Tada je zaštitar uočio da se sumnjivo ponašaju te je sve posjetitelje udaljio od vitrina.

Drugi put je grupa pokušala izvesti pljačku 2. siječnja 2018., ali nije uspjela jer su je ostali posjetitelji stalno ometali.

Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi.

Kako je priopćila policija, imali su i pomagačicu - zaposlenicu Duždeve palače u kojoj je izvedena pljačka.

Ostavili deset puta skuplju ogrlicu

Istraga je otkrila da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli spriječiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vrijedne eksponate uzeo je osobno Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Pink Panther je naziv koji je Interpol dodijelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vrijedan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Peter Sellers u istoimenom filmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara