IZVANREDNE MJERE Vodni val tek prolazi sisačkim područjem

IZVANREDNE MJERE Vodni val tek prolazi sisačkim područjem

Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

NAJVIŠI vodni val Kupe još nije prošao sisačkim područjem, pa su na najugroženijim mjestima u Letovaniću, Starom Brodu i Žažini još na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a budući da je u gornjem toku vodostaj Kupe u opadanju, tijekom četvrtka se očekuje stagnacija vodostaja.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane, a uz druge službe na terenu su i dalje pripadnici Protupoplavnog voda, namjenski organizirane postrojbe Hrvatske vojske. Oni su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće. Za razliku od ranijih godina, na raspolaganju im je dovoljan broj vreća s pijeskom, čak pedesetak tisuća.

Vodostaj Kupe u Farkašiću je u četvrtak u 9 sati iznosio 936 centimetara, što je za pet centimetra više nego prije 12 sati.

U četvrtak prije podne, vodostaj Kupe u Sisku još je bio u laganom porastu, ali neposredne opasnosti za grad i obližnja naselja nema. Budući da vodostaj Save uglavnom stagnira, savsko korito može bez problema primiti vodni val Kupe.

Voda je puštena i u retenciju Lonjsko polje, kako bi se zaustavio porast vodostaja Save u Jasenovcu. U tom je mjestu stanje vodostaja pod stalnim nadzorom, a u 15 sati održat će se i treća sjednica Stožera za obranu, kako bi, u slučaju potrebe, sve bilo spremno za poduzimanje dodatnih mjera obrane od poplava.

Vodostaji u opadanju

Inače, u tom mjestu vodostaj Save stagnira na 867 centimetara. Ohrabruje da su i vodostaji svih većih pritoka Kupe i Save, ponajprije Gline, Petrinjčice i Sunje, u opadanju.

Opasnosti od poplava više nema za stanovnike Hrvatske Kostajnice, jer je vodostaj Une već drugi dan u opadanju oko dva centimetra na sat i u četvrtak u 9 sati iznosio je 422 centimetra. Tako je ukinuto izvanredno stanje, a na snazi su izvanredne mjere obrane.

U obrani od poplava u Jasenovcu angažirano je 103 vojnika, dva autobusa, šest motornih i jedno terensko vozilo. Protupoplavni vod Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sa 103 pripadnika, dva autobusa, šest motornih i jedno terensko vozilo angažirani su danas na području Jasenovca u mjestu Trebež, kao pomoć u obrani od poplava, izvijestio je MORH.

Pripadnici Oružanih snaga RH s motornim i teretnim strojevima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava tamo gdje je potrebno prema procjenama nadležnih civilnih institucija, ističe MORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara