Izvještaj: Katastrofalno stanje u HV-u

Izvještaj: Katastrofalno stanje u HV-u

IZVJEŠĆE o spremnosti obrambenog sustava, koje je sastavio Glavni inspektorat HV-a, pokazuje katastrofalno stanje tehnike i logistike u Hrvatskoj vojsci, piše Jutarnji list.

Prema tom izvješću, koji se odnosi na period 2003. godinu (zaključno s travnjem 2004.), jasno je kako je stanje tehnike i logistike u obrambenom sustavu Hrvatske puno gore nego što se mislilo.

Ispravno je nešto manje od 30 posto aviona i helikoptera HRZ-a, a ista brojka odnosi se i na tehnička sredstva Protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice. Borbena i motorna vozila pješaštva u prosjeku su stara 20 godina, dok je oprema inženjerije još starija – od 25 do 30 godina.

Borbena komunikacijska oprema nepouzdana je, tehnički zastarjela i neispravna, a možda najgori podatak odnosi se na zalihe gorive hrvatskim obrambenih snaga. Naime, OSRH ne posjeduju ama baš nikakve strateške zalihe goriva, cijeli sustav opskrbe gorivom bazira se na razini dnevne potrošnje goriva na benzinskim crpkama, navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ljudskog potencijala HV-a, stanje je tek nešto malo bolje nego u tehnici i logistici. Preustrojem logističkih brigada došlo je do odlaska velikog broja stručnjaka koji su bili najvažniji faktor u sustavu održavanja.

U izvještaju se tvrdi kako je odlazak stručnih vojnih djelatnika otežavajuće utjecao na rukovođenje i zapovijedanje u Oružanim snagama. Specijalistička vojna obuka profesionalnih vojnika zbog toga se provodi na smanjenoj razini, a velik problem predstavlja i nepopunjenost postrojbi ročnicima, te usporeno napuštanje i prodaja neperspektivnih vojnik objekata.

Usprkos svemu gore navedenom, Glavni inspektorat tvrdi da kod djelatnih vojnih osoba "nije uočeno značajnije narušavanje psihičke borbene spremnosti."

Glavni problem s modernizacijom vojske jest, posve očekivano, nedostatak financijskih sredstava. U MORH-u tvrde kako je za poboljšanje stanja u oružanim snagama potrebno više novca. Hoće li se više novaca početi ulagati u modernizaciju vojske, ovisi o saborskim zastupnicima koji će sljedeće godine glasati o novom državnom proračunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara