Jakovčić: Neću se kandidirati na europskim izborima

Jakovčić: Neću se kandidirati na europskim izborima
Foto: Dusko Marusic/Pixsell

NAKON što je Index objavio da je IDS-ov počasni predsjednik Ivan Jakovčić u posljednjih pet godina primio više od 2,2 milijuna kuna od tvrtke u vlasništvu Danka Končara - spornog strateškog partnera gubitaša Uljanika - Jakovčić je danas objavio da se neće kandidirati na predstojećim europskim izborima.

"Iako su sve optužbe na moj račun potpuno besmislene, stvorena je ružna atmosfera koja može samo štetiti IDS-u. Iz tih razloga, neću se kandidirati na predstojećim europskim izborima", izjavio je Jakovčiću priopćenju.

Kazao je kako "zbog novih okolnosti koje se događaju u zadnjim tjednima, iako nedvojbeno orkestriranim, ne želi nikako biti na teret IDS-u, najuspješnijoj regionalnoj stranci u cijeloj Europi, kojoj je posvetio velik dio svog života".

"Prihvatio sam odgovornost"

"Uvjeren sam se da će IDS naći najboljeg kandidata koji će nastaviti ovaj izuzetno važan posao, s istom predanošću i istim uspjehom s kojim sam ga ja radio", stoji u priopćenju.

Jakovčić podsjeća da je u prosincu prošle godine obavijestio glavnog tajnika IDS-a i predsjednika Savjeta IDS-a kako nema ambiciju ponoviti mandat u Europskom parlamentu. "Riječ je o dužnosti koja, ako se uzorno obavlja, zahtjeva nevjerojatnu količinu energije. S druge strane, smatram da sam postigao u ovom mandatu puno više nego što sam na početku očekivao", dodaje.

Međutim, ističe Jakovčić, predsjedništvo IDS-a smatralo je da je "kao najproduktivniji zastupnik od njih 751, koji je u EP-u uspio realizirati brojne inicijative i odnijeti nekoliko važnih pobjeda, snažan i idealan kandidat za još jedan mandat u Europskom parlamentu".

"Prihvatio sam odgovornost prema svojoj stranci te bio spreman na moguću kandidaturu", rekao je Jakovčić.

Stranka Pametno jutros je priopćila da zbog neslaganja oko Uljanika izlaze iz Amsterdamske koalicije koju su činili s GLAS-om i IDS-om. Neprihvatljivo im je to što je, kažu, IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić primao novac od tvrtke u vlasništvu Danka Končara, jer je to izravan sukob interesa. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara