Jakovčić o razvoju Brijuna

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić izrazio je danas uvjerenost da će dosad nejasan odnos Vlade prema Brijunima, nakon posljednjeg posjeta potpredsjednika Vlade Slavka Linića Istri, postati potpuno jasan.

Župan je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Puli rekao da je Linić tom prigodom kazao kako podupire inicijativu župana da javna ustanova Nacionalni park ´Brijuni´ bude investitor u otočje i u podizanju kvalitete hotelsko-turističkih objekata na kategoriju od pet zvjezdica.

Najavivši sjednicu Upravnog vijeća Brijuna za 20. siječnja u Zagrebu, Jakovčić je izvijestio novinare da se već sastao s predstavnicima turističkog gospodarstva. Ubrzo će, po županovim riječima, biti izrađena i Studija o razvoju Brijuna. U tom kontekstu rekao je kako će se zalagati za podizanje kvalitete hotela ´Neptun´, ´Istra´ i ´Karmen´ na pet zvjezdica te vila također na tu razinu. Jakovčić će se zauzimati i za obnovu golfskog igrališta, izgradnju malog casina te tipičnog istarskog internacionalnog restorana.

U taj projekt Jakovčić namjerava angažirati inozemne partnere, vrhunske arhitekte i interijeriste. Ustvrdio je da prostorni plan Brijuna omogućuje i izgradnju novog hotela na području sadašnjih derutnih objekata, a krajem ovog i početkom idućeg tjedna Jakovčić će se susresti i s odgovornima u Vladi po pitanju zaduživanja i izrade tog projekta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će Brijuni riješiti pitanje investicije Jakovčić predlaže dizanje hipotekarnih kredita na objekte čija se kvaliteta planira podići na pet zvjezdica. Dodao je kako bi se zapravo radilo o klasičnom odnosu između komitenata i banke uz suglasnost Vlade. Izrazio je uvjerenost da će ta studija pokazati isplativost projekta premda je ´svjestan poslovnih rizika koje takav ambiciozan projekt nosi sa sobom´.

Komentirajući vijest da će četrdesetak istarskih i dalmatinskih esula tužiti Hrvatsku i Sloveniju Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, Jakovčić je istaknuo da svatko ima pravo štititi svoja prava na sudu.

´Sve su dileme razriješene svojedobno ugovorom između Jugoslavije i Italije, a Hrvatska i Slovenija, kao pravne sljednice tih ugovora, imaju ista prava i obaveze´, zaključio je Jakovčić dodavši kako on ne vidi razloga da se ne poštuju međunarodni ugovori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara