Jakovčić od Europske komisije zatražio objašnjenja u "slučaju švicarac"

Jakovčić od Europske komisije zatražio objašnjenja u "slučaju švicarac"

Foto: Hina

IVAN Jakovčić, Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu uputio je tri pitanja Europskoj komisiji u vezi konverzije kredita u švicarskim francima u eure.

Jakovčić je zatražio objašnjenje nekih navoda iz službenog pisma upozorenja što ga je EK sredinom prošlog mjeseca poslala Hrvatskoj.

U tom pismu EK iznosi stajalište da je zakon o konverziji protivan pravu EU-a. Jakovčić je pitao Komisiju je li upoznata s razlozima zbog kojih su donesene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama.

Također, Jakovčić pita smatra li Komisija da se navodno kršenje pravne stečevine EU-a očituje u činjenici da je sav trošak konverzije prebačen na banke. Jakovčić također upozorava Komisiju da se o izmjenama navedenih zakona u Hrvatskoj vodi postupak pred Ustavnim sudom.

Naime, u sudskim krugovima u Hrvatskoj pojavilo se mišljenje da se, iznošenjem svog stajališta, Europska komisija neizravno miješa u ustavnosudski postupak koji je pokrenut u zemlji članici EU-a.

"Europska komisija nije uzela u obzir sve činjenice"

“Moj je dojam da Europska komisija nije u obzir uzela sve činjenice vezane uz 'slučaj švicarac'. Zato sam Komisiji postavio niz pitanja. Želja mi je da, na prvom mjestu, zaštitim šezdesetak tisuća građana koji su zbog kredita u švicarskim francima pretrpjeli ili i dalje trpe štetu. Razumljivo mi je stajalište Europske komisije oko principa ravnomjerne raspodjele troška. No moramo početi od činjenice da su ti građani prevareni. Namjera mi je da se taj slučaj razjasni do u detalje.

Stajalište Komisije je poznato. Znamo i kojim se argumentima vodila hrvatska Vlada predlažući izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama. Očekujem da će, nakon predstojećih izbora u Hrvatskoj, u ravnopravnom dijalogu i pregovorima s Komisijom doći do raspleta tog slučaja. Naravno, ne postigne li se zadovoljavajuće rješenje tim će se slučajem, kao zadnja instanca, baviti Sud Europske unije. Objašnjenja, koje je na moja pitanja Europska komisija dužna dati, pomoći će hrvatskoj Vladi u pripremi cjelovitog odgovora Bruxellesu o 'slučaju švicarac'“, kaže Jakovčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara