Janša "posudio" Blairov govor

SLOVENSKU javnost odnedavno zabavlja otkriće kako se premijer Janez Janša za jedan od svojih najpoznatijih i najhvaljenijih govora "poslužio" riječima Tonyja Blaira.

Govor je Janša održao 25. lipnja 2006. godine povodom obljetnice slovenske samostalnosti.

Otkriće lista Mladina kako je njegove najupečatljivije dijelove prepisao iz govora bivšeg britanskog premijera je izazvalo pravi politički skandal.
Blair je svoj govor održao prije 11 godina – na konvenciji Laburističke stranke u Brightonu 1997. godine. Iste su godine laburisti trijumfalno došli na vlast u Velikoj Britaniji.

Blair je tada rekao: "Nikada nećemo biti najveći. Vjerojatno nikada nećemo biti najjači. Ali možemo biti najbolji…" Te je riječi u svom govoru bukvalno ponovio Janez Janša.

Upravo te Janšine riječi su čitatelji slovenskog lista Večer proglasili naj-izjavom godine i dodijelili mu nagradu "Bob godine".

Blair je 1997. godine rekao i da želi "postaviti ambiciozan cilj za ovu zemlju. Da ne bude ništa manje od uzorne države 21. stoljeća, svjetionik svijeta...”, dok je Janša u svom govoru rekao "ne želimo biti išta manje no jedna od najuspješnijih država svijeta. Jedan od svjetionika 21. stoljeća".

Slovenski mediji se od sinoć uveliko bave prikazivanjem snimki i citiranjem dijelova govora koji ukazuju da je premijerov govor, zbog koga je tada za Janšu govoreno kako je "od političara postao državnik", zapravo plagijat govora bivšeg britanskog premijera.

Na taj skandal se javno očitovala LIPA, slovenska oporbena stranka osnovana početkom godine. Ona je ogorčena zbog ponašanja predsjednika slovenske vlade prema građanima Slovenije "kojima je održao ukradeni govor", a potom i svjesno čak i primio nagradu za to.

LIPA  smatra da premijer nema toliko moralnog ponosa da se Slovenkama i Slovencima prilikom najvećeg državnog blagdana obrati svojim riječima, kao i da njemu samom iz govora koji je održao nedostaju najvažniji elementi- "kreativnost, predanost, pravednost i poštenje".

Zbog toga je LIPA poziva Janšu da se javno ispriča slovenskom narodu "za tako nisku prevaru".

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara