Japanski putnički zrakoplov uspješno sletio "na nos"

Japanski putnički zrakoplov uspješno sletio "na nos"

DAN NAKON što je u Dubaiju bangladeški Airbus 310 oštećen u manjoj nesreći koja se dogodila prilikom neuspjelog polijetanja aviona u kojem se nalazilo 236 putnika i članova posade, sličan incident dogodio se u utorak u Japanu, no bez ozlijeđenih osoba.

Zrakoplov DHC-8 All Nippon Airwaysa (ANA) zbog kvara na prednjoj nozi stajnog trapa sletio je po proceduri poznatoj pod nazivom "na nos" pri čemu su svih 60 putnika i članova posade nakon zaustavljanja letjelicu sigurno napustili.

Incident se dogodio na pisti zračne luke Kochi u južnom Japanu, a prema snimkama prikazanim na televiziji, čini se da je letjelica pretrpjela tek manju materijalnu štetu.

Pilot je nekoliko puta kružio oko aerodroma kako bi potrošio gorivo prije prizemljenja letjelice. Nakon toga se odlučio na slijetanje pri čemu je najprije glavnim nogama podvozja bez većih problema dotakao pistu, da bi nekoliko stotina metara dalje sletio "na nos" pri čemu se pojavilo iskrenje ispod prednjeg dijela trupa aviona koji je zaorao po pisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zaustavljanja letjelice vatrogasci su mlazom vode osigurali avion od izbijanja požara, nakon čega su putnici izašli iz aviona noseći svoju ručnu prtljagu sa sobom.

Desetak ambulantnih kola nalazilo se tijekom iščekivanja slijetanja aviona na aerodromu, no na sreću nije bilo potrebe za intervencijom.

Dash DHC-8 je zrakoplov s dva turbopropelerska motora, proizvodi se pogonima tvrtke Bombardier Inc. u Kanadi i ne nalazi se na popisu tipova zrakoplova s najčešćim fatalnim ili drugim incidentima.
 
ANA je najavila provođenje istrage o okolnostima koje su dovele do toga da se prednja noga stajnog trapa aviona nije propisno izvukla za slijetanje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara