Javio se muž britanske ISIS-ove tinejdžerice, želi da žive u Nizozemskoj

Javio se muž britanske ISIS-ove tinejdžerice, želi da žive u Nizozemskoj
Screenshot: Sky News

SUPRUG 19-godišnje Shamime Begum, koja se pridružila Islamskoj državi u dobi od 15 godina i sada joj je zabranjen povratak u Veliku Britaniju, izjavio je za medije kako bi volio da se vrati s njim u Nizozemsku, javlja BBC.

Nedugo nakon što je Begum 2015. godine došla u Siriju, i to na područje teritorija koji je kontrolirala Islamska država, udala se za Yago Riedijka, koji je rođen i odrastao u Nizozemskoj.

Priznao da se borio na strani IS-a, no sad se želi vratiti u Nizozemsku

U razgovoru za BBC Riedijk je priznao kako se borio na strani Islamske države, no rekao je i da se sada želi vratiti kući sa ženom i novorođenim sinom.

27-godišnji Riedijk se trenutno nalazi u kurdskom centru za zatočenike u sjeveroistočnoj Siriji, a ako se vrati u Nizozemsku prijeti mu kazna zatvora od šest godina jer se pridružio terorističkoj organizaciji.  Rođen je i odrastao u Nizozemskoj, a 2014. godine pridružio se Islamskoj državi.

U intervjuu za BBC rekao je i kako se odrekao Islamske države te da je pokušao otići od tamo. Tvrdi i kako je bio zatočen i mučen u zatvoru u Raqqi nakon što su ga teroristi optužili da je špijun.

Predao se sirijskim borcima, a žena i dijete završili u kampu za izbjeglice

Njegova danas 19-godišnja supruga pobjegla je zajedno s borcima Islamske države iz grada Baghuzu, posljednjeg utočišta ove terorističke skupine nakon što je kalifat srušen.
Riedijk, koji je rođen u Arnhemu u Nizozemskoj, predao se grupi sirijskih boraca, dok su njegova supruga i novorođeni sin Jarrah završili zajedno s još 39 000 ljudi u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije.

No prema posljednji informacijama čini se da je pobjegla iz kampa nakon prijetnji koje je počela dobivati jer je javno nastupala u medijima, i to bez pokrivenog lica.

U početku nije bio zainteresiran za brak jer je bila mlada

Riedijk je za BBC rekao i kako nije vidio ništa loše u tome što je oženio 15-godišnju djevojku kad je on sam imao 23 godine jer je to bio "njezin izbor".

Rekao je i da je učenicu iz istočnog Londona upoznao u centru Raqque, no da u početku nije bio zainteresiran za brak jer je bila premlada.

"Da budem iskren, kad mi je prijatelj došao i rekao da postoji djevojčica koja je zainteresirana za udaju, nisam bio baš nešto zainteresiran zbog njenih godina, no ipak sam prihvatio ponudu", rekao je.

Priznao je da bila vrlo mlada te da je za nju možda bilo bolje da je malo pričekala i dodao:

"Ali nije, odlučila je udati se i ja sam izabrao oženiti je".

Vlasti u Britaniji oduzele su državljanstvo Shamimi Begum

Vlasti u Velikoj Britaniji oduzele su joj državljanstvo te tvrde da ga može zatražiti u Bangladešu odakle dolazi njena majka. 

No ministar vanjskih poslova u Bangladešu izjavio je kako ona nije njihova građanka te da joj neće biti dopušten ulazak u zemlju.

Obitelj 19-godišnjakinje traži da se vrati u Veliku Britaniju

Prošli mjesec obitelj Shamime Begum izjavila je kako će pokušati promijeniti odluku o uskraćivanju državljanstva. U pismu upućenom Sajid Javidu, ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, njena obitelj tvrdi kako je ne mogu napustiti te mole da im se pomogne dovesti njeno novorođeno dijete u zemlju.

Lider laburista Jeremy Corbin tvrdi kako Begum ima pravo vratiti se u Veliku Britaniju, a odluku o oduzimanju državljanstva nazvao je "ekstremnom".

S druge strane, Riedijk, koji se nalazi na listi terorista nije izgubio nizozemsko državljanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara