Jaz između bivše Zapadne i Istočne Njemačke nestaje

Jaz između bivše Zapadne i Istočne Njemačke nestaje
Foto: EPA

EKONOMSKI i socijalni jaz između zapadne i istočne Njemačke nestaje, objavio je u srijedu njemački Institut za ekonomska istraživanja (DIW).

Uz 30. obljetnicu pada Berlinskog zida, koja će u Njemačkoj biti obilježena ove subote, Institut je objavio izvješće u kojem se podsjeća da je stopa nezaposlenosti na području bivše Istočne Njemačke u 2005. iznosila 20,6 posto te je bila dvostruko veća nego u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj.

U 2018. stopa nezaposlenosti bila je tek nešto iznad pet posto u zapadnoj te između sedam i osam posto u istočnoj Njemačkoj, pokazalo je istraživanje DIW-a.

Savezne države u sastavu nekadašnje Istočne Njemačke također hvataju korak sa zapadnim dijelom zemlje kada se radi o produktivnosti. U 2018. godini, mjereno prema bruto dodanoj vrijednosti po radniku, ona je iznosila 83 posto usporedive vrijednosti na području nekadašnje Zapadne Njemačke, utvrdili su u tom institutu.

To znači da je više nego udvostručena u odnosu na razdoblje neposredno nakon pada komunizma.

Razlike koje se još uvijek primjećuju "proizlaze iz manje veličine kompanija i manjeg udjela sjedišta (velikih) kompanija" na istoku, zaključuju autori istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara