Jeste li čuli za Davida Ricova i najstrašniju priču o uhljebljenju u zadnje vrijeme?

Jeste li čuli za Davida Ricova i najstrašniju priču o uhljebljenju u zadnje vrijeme?

Screenshot Youtube

DAVID Ricov je zadarski pjevač i konobar. Uz to je i komercijalist. Također je i dobitnik Grba gradonačelnika Grada Zadra. Ali, David Ricov ima još jednu stavku u svom životopisu. Naime, ovaj polivalentni konobar/pjevač/komercijalist radi i u Narodnom muzeju Grada Zadra, između ostalog, i kao koordinator kulturno-povijesnog spomenika Malog arsenala.

Mali arsenal je spomenik koji potječe još iz 13. stoljeća, a dio je srednjovjekovne utvrde Kaštel. Obnovljen je krajem 2016. godine, i to s 85 posto sredstava iz EU-a. Ostatak je sufinancirala Zadarska županija. Od 10. svibnja Mali arsenal predan je na upravljanje Narodnom muzeju Zadar kao multimedijalni centar.

I tu, da se izrazimo estradnim žargonom, na scenu stupa Ricov, ali ovaj put ne kao pjevač.

Koordinator kulturno-povijesnog spomenika

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja u Zadru, zapošljava Ricova na mjestu koordinatora Malog arsenala. Ako vam ime Renata Peroš zvuči poznato, to je vrlo vjerojatno zato jer su o njoj naširoko pisali lokalni mediji kad je zaposlila Lorenu Peroš. Mediji su tada upozoravali da je ravnateljica uhljebila svoju nećakinju kao voditeljicu Kneževe palače, također u Narodnom muzeju. Ali ona je to demantirala.

U svibnju ove godine, deset dana nakon što je Mali arsenal predan Narodnom muzeju, ravnateljica Peroš zapošljava Ricova na mjestu koordinatora tog spomenika. Zaposlila ga je bez natječaja preko ugovora o djelu. Kako piše Zadarski.hr, David je u vrijeme zapošljavanja u Narodnom muzeju još uvijek bio konobar po struci. I upravo njemu je povjereno vođenje kulturno-povijesnog spomenika iz 1243. godine.

Novopečeni komercijalist

Taj posao konobar Ricov obavljao je sve do 1. listopada ove godine, kad je dotadašnje zvanje konobara nadopunio s onim komercijalista i nastavio raditi. Naime, 31-godišnji David je u međuvremenu, dok je kao konobar koordinirao muzejom, pohađao i srednju školu u Benkovcu, u kojoj postoji dodatni program obrazovanja odraslih, javlja Zadarski.hr. Tamo je položio ispite te na koncu stekao zvanje komercijalista.

Novopečenom komercijalistu ravnateljica Peroš 1. listopada nudi novi ugovor, onaj o radu, te sada Malim arsenalom ne rukovodi konobar, već komercijalist.

Radno vrijeme Malog arsenala je 4 (četiri) sata dnevno. Od 10 ujutro do podne, pa od 18 do 20 sati navečer. I tamo, ta četiri sata dnevno, rade dvije osobe - koordinator David i jedan student. Kako nam je sam Ricov potvrdio, tamo su od prvog dana angažirane dvije osobe, ali sada, u zimskim mjesecima, smanjeno je radno vrijeme pa tamo radi samo student.

Ako je tamo angažiran samo student, zašto onda Ricov dobiva plaću?

Kontaktirali smo i koordinatora Ricova  i ravnateljicu Peroš.

Koordinator David i njegovi odgovori

Prvo smo Davida upitali je li u trenutku zapošljavanja bio konobar po struci.

"Ja sam prvi Ugovor o radu s poslodavcem 'Narodni muzej Zadar' dobio kao komercijalist 1. listopada 2017.", kratko nam je odgovorio Ricov.

Nakon toga smo ga upitali što je trenutno po struci te smatra li se sposobnim za mjesto koordinatora Malog arsenala.

"Ja sam komercijalist sa završenom SSS i vrlo odgovorno i savjesno obavljam sve poslove za koje je potrebna srednja stručna sprema", pohvalio se.

Otvoreno smo ga upitali kolika mu je plaća.

"Moja plaća na poslovima komercijalista je u skladu sa stručnom spremom i koeficijentom od 1,43", rekao nam je Ricov.

Na upite je li raspisan natječaj za njegov posao, je li se javio na njega te zna li je li se itko drugi javio na natječaj, lakonski je odgovorio: "Nemam saznanja."

Nakon ovakvih odgovora, nazvali smo Ricova i pokušali dobiti bar jedan konkretan odgovor od njega. Poručio nam je kako nam je već odgovorio te da nema vremena sad odgovarati. Možemo mu opet poslati mail, kaže. Poslali smo mu još jedan upit, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovore.

Ravnateljica Peroš i njeni odgovori


Slične upite poslali smo i Renati Peroš, njegovoj šefici. Dobili smo zadivljujuće slične odgovore.

Pa nam tako, na upit je li David bio konobar po struci u trenutku kad su ga zaposlili, kaže kako su ga "zaposlili 1. listopada 2017. sa srednjom stručnom spremom KOMERCIJALISTA".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitali smo ravnateljicu muzeja koje su Davidove kompetencije te smatra li da ima kompetencije za taj posao.

"Kao što sam Vam već odgovorila, David Ricov obavlja više poslova za koje je po Pravilniku o unutarnjem ustrojstvu potrebna srednja stručna sprema (SSS)", odgovorila nam je Peroš.

Je li istina da je u međuvremenu, dok je radio za Narodni muzej, Ricov postao komercijalist i dobio ugovor o radu? Kad se to dogodilo? Kako je postao komercijalist? Je li istina da je bio u Benkovcu, u programu srednje škole za odrasle? - glasilo je naše opširno pitanje.

"Već sam odgovorila kada je s Davidom Ricovom potpisan Ugovor o radu, a zvanje komercijalista stekao je na, za to, zakonom propisan način", glasio je ravnateljičin škrti odgovor.

Međutim, kad smo je upitali je li istina da umjesto Davida radi student, za razliku od njenog koordinatora Ricova, rekla je kako to nije istina.

Na jednostavno pitanje kolika je Davidova plaća, ponudila nam je kompliciran odgovor.

"Radi se o radnom mjestu SSS s koeficijentom 1,43 dodijeljen u skladu sa stručnom spremom i osnovicom koju je propisala Zadarska županija kao osnivač Narodnog muzeja Zadar za sve korisnike", kaže Peroš.

"Posao koji ne trpi odgađanje"

Kad smo je konačno upitali je uopće raspisan natječaj za njegov posao, rekla nam je kako natječaj nije raspisan, "sukladno čl. 6, st.5. Kolektivnog ugovora radi obavljanja poslova koja ne trpe odgađanje".

Ponovimo ovo: Natječaj za posao koordinatora Malog arsenala nije raspisan jer taj posao "ne trpi odgađanje". Koordiniranje spomenika starog 774 godine "ne trpi odgađanje".

Zanimalo nas je zašto taj posao "ne trpi odgađanje". Iz Zadarske županije poručili su nam kako se stvarno radi o takvom poslu.

"Narodni muzej odmah je u svibnju ove godine preuzeo upravljanje Malim Arsenalom, te je zbog žurnog otvaranja pred turističku sezonu bilo potrebno angažirati osobu koja bi preuzela poslove dežurstva na temelju ugovora o djelu za period svibanj-rujan", stoji u odgovoru Županije.

Dakle, ravnateljica Renata Peroš je, "zbog žurnog otvaranja", posegnula za konobarom, pjevačem i budućim komercijalistom te mu ponudila "posao koji ne trpi odgađanje".

Sudbine uvrijeđenih konobara

Uz krnje odgovore, poslala nam je i opširno priopćenje za javnost. Nećemo pisati sve detalje ovog priopćenja, u kojima Peroš lamentira nad sudbinama uvrijeđenih konobara. Cijelo priopćenje možete pročitati u privitku na dnu članka.

Umjesto toga, objavljujemo nekoliko fotografija i jednu snimku na kojoj možete pobliže upoznati lepezu talenata Davida Ricova; izvođača hitova "Kamena Dalmacija" i "Sve poludi", dobitnika Grba gradonačelnika Grada Zadra i, konačno, koordinatora zadarskog kulturno-povijesnog spomenika iz 13. stoljeća.

David Ricov - konobar, pjevač, komercijalist, dobitnik Grba gradonačelnika Grada Zadra i koordinator Malog arsenala:


Na slici: Renata Končić Minea, Davidova šefica Renata Peroš i David Ricov


Kadar iz Ricovljevog hita "Kamena Dalmacija"Ava Karabatić i David RicovRenata Peroš i David Ricov 

Priopćenje Renate Peroš by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara