KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Mogu li strani turisti u Hrvatsku s rezervacijom? Božinović kaže da, Capak kaže ne

Mogu li strani turisti u Hrvatsku s rezervacijom? Božinović kaže da, Capak kaže ne
Foto: Ivica Galović, Goran Stanzl/Pixsell

JESU li granice u Hrvatskoj otvorene, mogu li turisti normalno ući u našu zemlju? Na to smo pitanje dobili dva različita odgovora iz samog vrha Kriznog stožera.

Prvi čovjek Kriznog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Index je rekao da su granice za turiste otvorene. Krunoslav Capak, član Kriznog stožera i ujedno ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), za Index je rekao da granice za turiste još uvijek nisu otvorene. Istovremeno, doznali smo od ministra Božinovića da ovih dana u Hrvatsku svakodnevno ulazi 700 do 800 stranih državljana. Njima se daju preporuke kako postupati.

Capak: Nismo razgovarali o dolasku turista u Hrvatsku

Što se tiče dolazaka turista, Capak i Božinović su nam dali različite odgovore.

"Mi još nismo razgovarali o dolasku turista u Hrvatsku, nismo dobili nikakav zadatak za to. Razgovori o tome vode se na razini Ministarstva turizma i Ministarstva unutarnjih poslova, dok je HZJZ u razgovoru sa slovenskim Zavodom za javno zdravlje. Razmijenili smo s njima podatke o epidemiološkoj situaciji u našim zemljama i dat ćemo mišljenje o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Evo, danas imamo drugu videokonferenciju s njima", rekao je Krunoslav Capak za Index.

Capak: Koliko znam, za turiste nisu otvorene granice

Navodi kako za turiste granice još nisu otvorene.

"O tome odlučuje granična policija, to s nama nema veze. No koliko je meni poznato, treba biti veći gospodarski interes za Hrvatsku da bi turist mogao ući u zemlju, a ne da on sad iznajmi privatan smještaj i da dođe, dakle koliko znam za turiste nisu otvorene granice. Mi tek sad razgovaramo sa Slovencima o tome kako bi se to moglo eventualno organizirati. Donijet će se dokument o epidemiološkoj situaciji i o mehanizmima koje koriste naše dvije zemlje i koje su mogućnosti da se otvori granica, a da epidemiološka situacija ostane ovakva", rekao je Capak.

Na kraju je zaključio kako se u Hrvatsku puštaju samo oni izuzeci za koje je dokazano da imaju gospodarski interes u Hrvatskoj, dok za ostale, kaže, granice nisu otvorene.

Božinović: Turisti mogu ući u Hrvatsku

Razgovarali smo i s ministrom Davorom Božinovićem koji nam je rekao da su granice otvorene i da turisti mogu dolaziti te da su hoteli otvoreni.

"Turizam je jedna od najvažnijih industrija, danas Europska komisija donosi nekoliko preporuka vezanih za putovanja, pogotovo za turizam i transport. To je pitanje koje će se probati koordinirati na europskoj razini. Mi smo donijeli odluku koja uključuje da hrvatski državljani mogu putovati van zemlje i vraćati se, za poslovne svrhe i gospodarski interes. Turizam je pak nešto što se dogovara između agencija, ne možete nekome reći što da radi, činjenica je da hoteli nisu zatvoreni", kazao je Božinović za Index.

"Ako se može ostvariti hotelski smještaj, zašto ne bi mogli?"

Na pitanje mogu li turisti onda ući u Hrvatsku, Božinović je odgovorio potvrdno.

"Mi smo u kontaktu s hotelijerima, s ovom odlukom smo omogućili onima koji žele doći u Hrvatsku da to i mogu. Ako netko ima hotelsku rezervaciju, mi smo omogućili gostu da kroz tu mogućnost gospodarskog interesa, može doći. Ne želimo im stati na put, ako se može ostvariti neki hotelski smještaj ili pak doći u neki apartman na moru, zašto ne bi mogli. Ali je potpuno jasno da će se turizam regulirati kroz mjere i preporuke koje će se usvojiti na razini EK i ostalih zemalja članica EU. U skladu s time, turisti će se tako ponašati. Neke države i regije ukoliko imaju pozitivnu situaciju ili sličnu kao mi, nema razloga da se ne dogovore i da turisti međusobno ne dolaze", kazao nam je Božinović.

Može li grupa Talijana doći kod nas?

Pitali smo ga konkretno, može li, primjerice, grupa Talijana sad doći u Hrvatsku i otići npr. u hotel u Istru?

"Oni s obzirom na to da nisu navedeni u preporukama će nam se obratiti mailom, vidjet ćemo hoće li im hotel dati rezervaciju, ne može netko doći na granicu i reći da bi u Istru u hotel, mora imati rezervaciju, onda će se obratiti nama i mi ćemo kontaktirati hotel i onda mogu doći. Mi računamo da su to pojedinačni slučajevi, pokušavamo biti afirmativni. Da se ne zatvara mogućnost za gospodarstvo. Ako se može ostvariti neki posao, neka se i zaradi, ali bitno je da imaju rezervaciju u hotelu", objasnio je Božinović.

U Hrvatsku ovih dana ulazi 700-800 stranaca

Rekao nam je i da u Hrvatsku ovih dana dnevno ulazi po 700 do 800 stranaca.

"Većina obavi što ima i ode. Za dozvolu ulaska u Hrvatsku naveli smo poslovne razloge. Moramo omogućiti mogućnost sklapanja poslova, sastanaka, otvorili smo i mogućnost dolaska onima koji tu imaju neku nekretninu ili plovilo. Takvih ima, samo moraju na granici dokazati vlasništvo. Onda, tu su i oni koji dolaze radi nekih osobnih razloga, poput sprovoda i tako", rekao nam je Božinović.

Navodi kako granična policija svima koji ulaze u Hrvatsku daje nekoliko stranica s preporukama o tome kako se ponašati.

"Tijekom 14 dana otkako su ušli u Hrvatsku, trebaju izlaziti samo radi obavljanja nužnih aktivnosti, preporučuje se koristiti masku, držati razmak, ruke što češće prati, izbjegavati grupiranje, javna okupljanja, korištenje javnog prijevoza, preporučuje im se plaćanje karticama, mjerenje temperature svakog jutra i ako je iznad 37,2 da se jave epidemiologu. Stranci mogu zvati na 112, a čim pređu granicu dobiju SMS kome se mogu javiti u slučaju simptoma", kazao nam je Božinović.

Znači li to da turisti na Jadranu smiju izlaziti zbog nužnih aktivnosti?

Pitali smo ga znači li to da turist koji dođe u neki hotel ili apartman na Jadranu smije izlaziti iz smještaja samo radi obavljanja nužnih aktivnosti?

"Ma gledajte, mi ćemo još razgovarati s nekim državama članicama EU-a i s njima ćemo razraditi preciznije protokole epidemioloških službi koje će provoditi granična policija", rekao nam je Božinović.

Hotelijeri su nam rekli da čekaju na - otvaranje granica

Na kraju, prema svemu sudeći, vlada popriličan kaos. Hotelijeri koje smo kontaktirali rekli su nam da još uvijek nemaju upute što reći gostima vezano za otvaranje granica, mogu li doći u Hrvatsku ili ne. Ministar Božinović kaže da mogu, trebaju samo pokazati rezervaciju iz hotela ili apartmana ili dokazati da imaju nekretninu ili plovilo u Hrvatskoj.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara