Jesu li Romi zaista krivi za 70 posto kriminala u Međimurju?

Jesu li Romi zaista krivi za 70 posto kriminala u Međimurju?
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

U NAJAVAMA prosvjeda "Želim normalan život", za vrijeme održavanja, a i nakon njega više je puta naglašeno da Romi u Međimurju počine 70 posto svih kaznenih djela. Taj postotak prvi je put spomenut kada je Policijska uprava Međimurska od travnja do rujna prošle godine provodila anketu među stanovnicima te županije. Na uzorku od 562 ispitanika došli su do zaključka da su Romi, iako čine sasvim mali udio od 7 posto stanovništva, počinitelji 70 posto kaznenih djela. I da se Međimurci zbog toga ne osjećaju sigurno u svojim domovima, na ulicama, na poslu ili u školama. 

Policajci su najbolji anketari

To su, ponavljamo, bili rezultati policijske ankete, a ne službena policijska statistika. Međutim, tim se podatkom baratalo kao stvarnim.

"Sedam posto stanovništva Međimurja radi 70 posto kaznenih djela", izjavio je proteklih dana načelnik međimurske policije Ivan Sokač gostujući na HTV-u. Zatražili smo od njega objašnjenje na temelju čega je iznio takav podatak i je li on potekao iz prošlogodišnje ankete. Ispalo je da su međimurski policajci najbolji mogući anketari, a Međimurci savršeno precizni u procjeni tko su kriminalci među njima. Rezultati ankete i službena statistika su identični. Barem naizgled.

Sedam od deset uhvaćenih kriminalaca su Romi

"Izjava načelnika Ivana Sokača izvučena je iz konteksta, a točan je podatak da u proteklih nekoliko godina, kao i 2018. godine, pripadnici romske populacije kao evidentirani počinitelji kaznenih djela sudjeluju s oko 70%. Dakle, netočno je da 'sedam posto stanovništva Međimurja radi 70% kaznenih djela', već da u strukturi poznatih počinitelja kaznenih djela pripadnici romske nacionalne manjine sudjeluju s oko 70%", kaže policija. Prevedeno s policijskog na normalni hrvatski jezik, sedam od deset uhvaćenih kriminalaca u Međimurju su Romi. 

Riješe samo pola kaznenih djela

I taj podatak zvuči strašno, međutim on nije dovoljan da bi se izvukli suvisli zaključci. Naime, u 2018. godini međimurski policajci riješili su 52,04 posto kaznenih dijela. Dakle, skoro svako drugo kazneno djelo ostalo je neriješeno. Može se špekulirati da bi udio Roma ostao isti da policija u Međimurju riješi baš svako kazneno djelo, no jednako tako se može špekulirati da međimurski policajci radije hapse Rome. I jedna i druga špekulacija jednako su vjerojatne i jednako nevjerojatne. 

Prijavi se malo više od trećine kaznenih djela

Tu problemi s policijskom statistikom ne prestaju. Prema anketi koju su proveli prošle godine, 63,5 posto građana izjavilo je da su u proteklih pet godina bili žrtve nekog kaznenog djela. Međutim, samo 37,5 posto žrtava prijavilo je kazneno djelo. Iz toga proizlazi da policija ne samo što nije riješila skoro polovicu kaznenih djela nego skoro dvije trećine kaznenih dijela uopće nije prijavljeno. 

Nemaju pojma što se zaista događa

Ta dva podatka - stopa riješenih kaznenih djela i stopa neprijavljenih kaznenih djela - u smeće bacaju cijelu policijsku statistiku. Iz njih proizlazi da policajci zapravo pojma nemaju što se u njihovoj županiji događa. Znaju samo da Rome love nerazmjerno češće u odnosu na njihov udio u ukupnoj populaciji. 

Iz koje skupine dolazi preostalih 30 posto ulovljenih kriminalaca na području Međimurske županije? Na to nam pitanje iz PU međimurske nisu odgovorili pa ne znamo je li riječ o Hrvatima, Slovencima, Mađarima ili izvanzemaljcima. Da o tome nema pojma ni policija, ukazuje njihov drugi odgovor.

Statistika se vodi samo za Rome

"Obavještavamo Vas kako ova Policijska uprava, kao i druge, sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma od 2013. do 2020. godine, statistički i analitički prati podatke o kaznenim djelima i prekršajima na štetu Roma, unutar romskih zajednica te Roma prema ostaloj populaciji. Potpuno je pogrešno, pa i zlonamjerno tumačenje kako se time krše bilo koja prava romske nacionalne manjine. Naprotiv, osnovni cilj Nacionalne strategije jest integracija Roma u društvo", poručili su nam iz Policijske uprave međimurske. Iz toga bi se dalo zaključiti da se statistika o etničkoj pripadnosti počinitelja kaznenih djela vodi samo za Rome. Pritom se ta kaznena djela razvrstavaju prema tome jesu li počinjena prema samim Romima ili nekom pripadniku druge etničke skupine. Za druge nacionalnosti takve statistike nema.

To sve ne znači da Međimurci zaista nemaju problem s kriminalom koji potječe iz segregiranih romskih naselja. To zapravo znači da prvenstveno policija i pravosuđe ne rade dobro svoj posao. I da treba biti jako oprezan u tumačenju statistike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara