Johnson odbio sudjelovati u TV debati, zamijenjen otapajućom kockom leda

Johnson odbio sudjelovati u TV debati, zamijenjen otapajućom kockom leda
Foto: EPA

BRITANSKI televizijski kanal Channel 4 prikazao je premijera Borisa Johnsona kao kocku otapajućeg leda za vrijeme izborne debate o okolišu što je navelo Konzervativnu stranku da se žali zbog kršenja pravila nepristranosti. 

Komercijalna televizija pozvala je čelnike najvećih britanskih stranaka na debatu uoči izbora 12. prosinca, ali su Johnson i čelnik stranke Brexit Nigel Farage odbili sudjelovati.

Pristranost medijskih servisa

Konzervativna stranka ponudila je sudjelovanje bivšeg ministra okoliša Michaela Govea, ali je televizija navela da je debata namijenjena samo za čelnike stranaka i da druge stranke ne bi pristale na promjenu uvjeta. 

"Ovim se zapravo želi Konzervativnoj stranci oduzeti bilo kakvo predstavljanje i prisustvo", napisali su konzervativci u žalbi medijskom regulatoru Ofcomu. 

Britanski televizijski servisi moraju biti politički nepristrani i tijekom izbornih razdoblja dodatno pripaziti na zahtjeve za ravnotežom.

Ofcom može novčano kazniti servise koji to ne poštuju i kao krajnje sredstvo može otkazati dozvolu za emitiranje. 

Konzervativci tvrde da je događaj dio "šireg obrasca pristranosti TV kanala Channel 4 posljednjih mjeseci". 

Glavni urednik informativnog programa Ben de Pear usporedio je pristup konzervativaca medijima s pristupom američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

"Ne odbijajte nas"

Konzervativac James Cleverly rekao je da su britanski izbori parlamentarni, a ne predsjednički i zbog toga Channel 4 nije imao razloga uvjetovati pojavljivanje Johnsona kako bi konzervativci mogli sudjelovati u debati. 

"Postavite svog čelnika Borisa Johnsona uz ostale čelnike i prestanite se igrati. Ne odbijajte nas i ne prijetite oduzimanjem dozvole, to je klizak teren", odgovorio im je de Pear.  

Novinski portal BuzzFeed citirao je neimenovani izvor iz Konzervativne stranke koji tvrdi da će stranka, u slučaju izborne pobjede Johnsona, zatražiti reviziju operativne licence Channela 4, koja bi trebala biti obnovljena 2024. 

Channel 4 nije jedini medij koji pokušava dovesti Johnsona čija Konzervativna stranka vodi u anketama pred Laburističkom strankom i nastoji izbjeći gafove. 

Johnson je dosad odbio poziv na polusatni intervju s Andrewom Neilom s BBC-ja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara