Još 60-tak hrvatskih vojnika odlazi u Afganistan

DANAS je u vojarni "Ivan V. Drašković" u Varaždinu održan svečani ispraćaj pripadnika HV-a povodom odlaska u mirovnu misiju ISAF-a u Afganistan.

Pripadnike hrvatskih Oružanih snaga (2. HRV OMLT i 2. HRV INF TF) između ostalih ispratili  su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić, izaslanik Predsjednika RH, pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Marijan Mareković.

Na sjever Afganistana tako odlazi 42 pripadnika voda pješaštva koji će osiguravati kamp i aerodrom u Mazaar-e-Shariffu i dvadesetak operativnog mentorskog tima.

U sklopu ISAF-ove mirovne misije u Afganistanu trenutačno je 150 vojnika, a odluku o povećanju hrvatskog kontingenta donio je Sabor u prosincu prošle godine. Prema toj odluci, broj hrvatskih vojnika povećao bi se sa tadašnjih 148 na 200 u 2007., odnosno 300 vojnika u 2008. godini.

Sudjelovanje u borbama

Nakon što je Goran Špehar, jedan od pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu ranjen gelerom granate, postalo je izvjesno da hrvatski vojnici možda ipak sudjeluju u oružanim borbama sa talibanima.

Stoga je, nakon što je donesena Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF), Sabor jednoglasno prihvatio i SDP-ove zaključke koji vladu obvezuju da hitno izvijesti Sabor u svakoj promjeni mandata hrvatskog kontingenta u Afganistanu, te o svakoj ozbiljnoj promjeni okolnosti vezanoj uz sigurnost hrvatskih vojnika.

Također, donesen je i zaključak da se Vlada obveže osigurati bolju opremljenost vojnika u toj mirovnoj misiji.

E.A.J.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara