Josip Friščić novi predsjednik HSS-a

NAKON jedanaest godina Zlatko Tomčić smijenjen je s mjesta predsjednika HSS-a, a novi predsjednik te stranke je Josip Friščić, odlučila je večeras većina izaslanika na Glavnoj izbornoj skupštini HSS-a.

Friščić (56 godina) ekonomist iz Koprivnice i najuspješniji HSS-ov župan dobio je povjerenje 614 izaslanika, dok je njih 214 željelo da Tomčić nastavi voditi stranku.

Friščićeva struja prevladala je i u izborima za regionalne predsjednike. Od njih pet, četvorica su bliska Friščiću - Marijana Petir, Zvonimir Sabati, Ante Markov i Zdravko Kelić, dok se samo Danijel Ropuš javno priklonio Tomčiću. Struja Josipa Friščića prevladala je i u Glanovm odboru i Predsjedništvu stranke.

Nema mjesta euforiji

Novoizabrani predsjednik stranke poručio je izaslanicima na kraju Glavne izborne skupštine HSS-a, kako nema mjesta euforiji s obzirom na brojne probleme u stranci.

Friščić je na koncu skupštine zahvalio svima koji su mu dali povjerenje da vodi HSS, te izrazio zadovoljstvo demokratskim ponašanjem izaslanika.

"Zajednički ćemo raditi na programu koji će biti prepoznatljiv", rekao je novi predsjednik HSS-a.

Demokratsko ponašanje izaslanika pohvalio je i bivši predsjednik HSS-a, Zlatko Tomčić, čestitavši svim HSS-ovima koji su izabrani na čelne stranačke pozicije.

Za Friščića Tomčić je kazao kako je "nova i u dnevno političkim igrama nepotrošena osoba" te je izrazio uvjerenje da će imati snage izvući stranku iz krize.

I premda je jutros, uoči Glavne izborne skupštine izjavio kako se boji raskola u HSS-u, Tomčić je večeras kazao kako se toga raskola više ne boji.

Dodao je da je spreman svoje 11-godišnje iskustvo vođenja strankom ponuditi novom vodstvu HSS-a.

Tomčić je najavio i da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika saborskoga Kluba zastupnika HSS-a, te da je spreman biti kooperativan član toga kluba.

Zlatko Tomčić čestitao je novoizabranom predsjedniku na postignutom uspjehu.

Friščić: Vrata HSS-a zatvoriti onima koji su ga osramotili

Vrata HSS-a treba zatvoriti onima koji su je su joj priskrbili epitet trgovačke stranke i koji su je osramotili, rekao je ranije danas Josip Friščić.

Protukandidat Zlatka Tomčića poručio je da se HSS-u više ne smije događati da se javno zaklinje u neke koalicije, a ispod žita ih slabiti.

Naglašava da se sloboda izražavanja mišljenja u HSS-u ne smije suzbijati, ma koliko neka mišljenja ne bila po volji središnjice.

Glavnim kriterijem za kadrovsko vrednovanje u stranci istakao je izborni rezultat.

Ustvrdio je da se od stranačke prošlosti, neovisno koliko je slavna, ne živi, da stranke koje to zaboravljaju nestaju s političke pozornice.

Braća Radić naša su trajna inspiracija, ali iznevjerili bismo njihov slobodarski duh kad se ne bismo okrenuli stvarnosti i u prve redove istaknuli najsposobnije - rekao je Friščić.

Najavio je intenzivniji rad u stranci, uvjeren da će promjenom načina rada stranka početi ostvarivati i bolje izborne rezultate.

Zauzeo se za obnovu 70-tak raspuštenih stranačkih organizacija te poručio da središnjica ne smije više nametati svoje ljude lokalnim organizacijama.

Nakon što izaslanici odbili njegov izvještaj o radu, aktualni predsjednik Tomčić nije povukao kandidaturu već je zatražio povjerenje da i dalje vodi stranku.

Ostavka je najlakši način odlaska, a ja mislim da je pošteno tražiti pravorijek ove skupštine, rekao je.

Opetovao je kako je HSS-u potrebno povjerenje i jedinstvo, poručivši pritom da to jedinstvo ne kani graditi na trulim kompromisima.

HSS, kaže, mora razbiti famu da je ovisna o nekome, a od članova stranke traži potpunu privrženost HSS-u.

Bit ću brana svim poličkim trgovcima koji žele HSS prodavati za osobne interese, poručio je Tomčić.

Tomčić zabrinut za HSS

Zlatko Tomčić u prijepodnevnim je satima na Glavnoj izbornoj skupštini izrazio zabrinutost stanjem u stranci, ali i zabrinutost za njezinu budućnost.

"Osobno sam zabrinut za stanje u stranci, vidim pukotine koje prijete raskolom naših odnosa, a možda i stranke", rekao je Tomčić pred 851 izaslanikom koji će odlučiti hoće li aktualni prdsjednik i nakon 11 godina nastaviti voditi HSS, ili će ta dužnost pripasti Josipu Friščiću.

Tomčić uvjerava da što se njega tiče, tog raskola neće biti, ali ne zna, kaže, hoće li tako biti i sa onima koji su svih proteklih godina bili u suglasju s njim, zajednički donosili odluke, a danas "peru ruke". Tomčić pritom nije spomenuo ni jedno ime, ali je aludirao na bliske dojučerašnje suradnike, koji su otvoreno podržali Friščića.

Pozvao je na transformaciju stranke, čvrsto utemeljenu na vrijednostima Radića i Mačeka. Povjerenje i zajednički rad označio je okosnicama za budućnost.

Pritom je naglasio da povjerenje i zajednički rad ne može graditi s onima kojima je Radićev nauk tek deklaracija, koji prešućuju napade na Mačeka i Radića od "frustriranih kvazi-teoretičara", kojima je tuđe dvorište draže od vlastitog, a dvije stolice od jedne.

"Neću moći raditi s onima koji su spremni lažno utjecati na članstvo, koji nisu spremni priznati vlastite greške, kojima je mrsko ime seljačko", poručio je Tomčić.

Pobrojao je i vlastite greške - najvećom je označio što je, dok je bio na čelu Hrvatskoga sabora, izgubio vezu sa članstvom i što je donosio loše kadrovske procjene.

Zabrinut je pojavom potpune arogancije stranačkih dužnosnika u unutarstranačkoj komunikaciji, pojavama koje graniče s prijetnjama i pritiscima na osobe i savjest ljudi.

Svoj sam grijeh priznao dva puta ponudivši ostavke koje nisu prihvaćene, podsjetio je Tomčić, naglašavajući da se nakon 11 godina provedenih na čelu HSS-a nema čega sramiti.

"Spreman sam kao predsjednik ostati i otići, ali uvijek ću znati obraniti osobno i dostojanstvo HSS-a koja mi je uvijek prava i jedina stranka", poručio je aktualni predsjednik HSS-a.

Tomčić je uputio kritike Vladi, prozivajući je da nije spremna riješiti unutarnje gospodarske probleme. Poručio je i da se poljoprivredno zemljište ne smije prodavati strancima, pa i po cijenu ulaska u EU, te zaradio pljesak izaslanika, jedini tijekom 50-minutnog govora.

Inače, izvješće o radu predsjednika HSS-a na današnjoj glavnoj izbornoj skupštini stranke nije dobilo potporu.

Za njegovo izvješće glasovao je 191 izaslanik, a 387 ih je bilo protiv.

Podjela bila vidljiva i među političkim izaslanicimaInače, podjela u vrhu HSS-a danas je na glavnoj izbornoj skupštini stranke bila očita i među izaslanicima, koji su se više ili manje otvoreno opredjeljivali za i protiv trenutačnog predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića te njegova protukandidata Josipa Friščića.

Tomčićevi pristaše suprotnoj struji poručuju da nije demokratski "formirati grupu i raditi iza leđa legitimno izabranim" stranačkim tijelima te da se slabljenjem Tomčića zapravo želi oslabiti HSS.

"Tomčićevim rušenjem ruši se autoritet HSS-a", ocijenio je u raspravi Mirko Rudić.

S druge strane, Friščićevi simpatizeri Tomčiću prebacuju da u dvije godine nije imao ni volje ni vremena otvoreno porazgovarati o problemima u stranci.

"Zlatko Tomčić više nije moralna, obećavajuća vertikala stranke", ustvrdio je Petar Novački otvoreno podupirući Friščića.

Željko Pecek odbija optužbe o pučistima u stranci koji žele srušiti Tomčića te je poručio da je riječ samo o unutarstranačkim izborima. Ustvrdio je da je u rad stranke u protekle dvije godine uloženo 20 milijuna kuna, a "rejting joj je pet posto".

Izaslanici su se u raspravi složili samo u jednom - da je stranka u krizi i da su nužne promjene.

Za razliku od ostalih izaslanika, Boris Bukulin "pozabavio se" imenom stranke te je predložio da promijeni ime u Hrvatsku sveopću stranku ili pak u Hrvatsku stranku Stjepana Radića.

Poziv na mirnu i tolerantnu skupštinu

Ova skupština i ovi izbori su izbori i skupština nove šanse, rekao je na početku skupštine član Predsjedništva HSS-a Ante Simonić.

Svjestan dviju struja u stranci - Tomčićeve i Friščićeve, Simonić je pozvao izaslanike da skupštinu odrade HSS-ovski tolerantno, smireno i domoljubno.

Neka pobijedi HSS, izaberimo najboljega, poručio je Simonić na početku skupštine HSS-a.

Screenshot: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara