Josipović: Da je HDZ-ova politika vrijedila, broj Hrvata u BiH se ne bi prepolovio

Tekst: I.Kri. / J.Š.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

PREDSJEDNIK Ivo Josipović i danas je nastavio svoju prepirku s Vladom oko svoga žaljenja zbog žrtava u BiH i politike koju je Hrvatska vodila u 90-im godinama te kazao kako se broj Hrvata ne bi prepolovio da je ta politika vrijedila.

"Ostajem pri žaljenju zbog pogrešne politike koja je pridonijela stradanju u BiH, a pridonijela je stradanju i hrvatskog naroda. Da je ta politika išta vrijedila, broj Hrvata u BiH ne bi bio prepolovljen u odnosu na vrijeme prije rata", kazao je danas u Pečuhu Ivo Josipović te ponovio kako se nije ispričao, već izrazio žaljenje.

"Pogledajte moj tekst, zaista ne znam zašto moju izjavu komentiraju oni koji je nisu ni čuli, ni pročitali", kazao je Josipović. Ponovno je izrazio zadovoljstvo što su se jučer prilikom obilaska Ahmića i Križančeva Sela prvi put na istom mjestu okupili vjerski vođe u Bosni i Hercegovini reis-ul-ulema Mustafa Cerić i kardinal Vinko Puljić te predstavnici svih hrvatskih i bošnjačkih stranaka. "To je civilizacijska vrijednost. Volio bih i da su se neki drugi političari potrudili u tom pogledu", kazao je.

"S Kosor uvijek imam zanimljive razgovore"


"Doprinos sam svoj dao, a što mi je najdraže, dobio sam podršku, na neki način, i vjerskih zajednica i političkih stranaka", kazao je Josipović te dodao da je za svoj potez dobio podršku stanovnika Mostara, a misli kako su građani prije političara uvidjeli poruku da se okrene nova stranica i priznaju pogreške.

Na pitanje može li prokomentirati kritike iz redova HDZ-a da nije osudio tadašnji srbijanski režim, Josipović kaže kako je uvjeren da dolazi vrijeme u kojem će politički predstavnici svih naroda priznati pogreške iz prošlosti, dodajući kako se radi o "konglomeratu loših politika koje su zemlje bivše Jugoslavije uvele u krvavi rat".

Josipović je kazao da je spreman naći se s premijerkom i razgovarati o izjavama u Sarajevu. "Ja se uvijek rado susretnem s premijerkom s kojom uvijek imam zanimljive i konstruktivne razgovore", zaključio je Josipović. Hrvatski predsjednik se danas u Pečuhu sastao sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem i mađarskim kolegom Laszlom Solyomom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara