Josipović: Sindikalci moraju razumjeti Vladu i Vlada sindikalce

Tekst: I.Kri., J.Š.
Foto: Damjan Tadić (Cropix)

IAKO SU prošlog tjedna najavljivali da neće ići na sastanke s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor sve dok se ne povuku sporne izmjene Zakona o radu, sindikalni čelnici su danas došli na Pantovčak, a pohodit će i Banske dvore.

Ako je suditi po zajedničkom priopćenju predsjednika Ive Josipovića i čelnika sindikata Vilima Ribića, Ozrena Matijaševića, Damira Jakuša i Krešimira Severa, na sastanku s predsjednikom izrazila se tek briga za radnika i njegova prava, ali je izražena i nada u nastavak pregovora s Vladom.

Nastavak pregovora

"U razgovoru Predsjednika Republike sa sindikalnim čelnicima iskazana je zajednička briga za prava radnika posebice za vrijeme gospodarske krize te potreba stalne brige za standard zaposlenih, ali je isto tako prepoznata potreba gospodarskih reformi", stoji u prioćenju u kojem se ističe važnost pune slobode sindikalnog organiziranja ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru, kao i podrška zakonodavnim rješenjima koja će biti u funkciji uredne isplate plaća radnicima te plaćanja doprinosa.

"Predsjednik Republike i sindikalni čelnici izrazili su nadu da će nastavak pregovora između sindikata i Vlade dovesti do rješenja koja će zadovoljiti potrebe reformi, ali i očuvati zadovoljavajuću razinu radničkih prava", zaključuje se.

Sindikalci zadovoljni nakon sastanka s Josipovićem

"Zadovoljni smo sastankom s predsjednikom Ivom Josipovićem", kazao je koordinator sindikata Ozren Matijašević nakon sastanka tijekom kojeg se razgovaralo o izmjenama Zakona o radu.

Dodao je kako će se o eventualnom generalnom štrajku razgovarati na svesindikalnom saboru. Sindikalac Vilim Ribić ponovno je optužio ministra Ivana Šukera za nesporazume s Vladom.

Matijašević je ranije kazao kako odlazak na te susrete ne znači da su sindikati odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. Pristali su sastati se s premijerkom Jadrankom Kosor jer ne žele da ih se proglašava nerazumnima.

Prikupljanje potpisa za referendum počinje u srijedu

Sindikalisti su išli kod predsjednika izvijestiti ga o pogubnim učincima prihvaćanja Vladinog prijedloga izmjena ZOR-a kojim će biti ugrožen sustav kolektivnih ugovora pa time i radničkih prava. Premijerka Jadranka Kosor jučer je pozvala sindikate na razgovore o izmjenama ZOR-a. No, naglasila je i da će se izmjene ZOR-a izglasati i ako sindikati ne dođu na razgovore.

U isto vrijeme sindikati su počeli pripremati skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. Predstavnici radnika potpise počinju skupljati 9. lipnja, a zakonski rok za prikupljanje oko 450 tisuća potpisa glasača istječe im 23. lipnja. Zakonski je propisano da je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti oko 10 posto potpisa od ukupnog broja glasača.

Josipović će potpisati peticiju za referendum?

Josipović je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija S predsjednikom na kavu, podržao moguće raspisivanje referenduma o ZOR-u dodajući kako se radi o demokratskom mehanizmu za izražavanje sindikalnih stavova.

Kao i u zajedničkom priopćenju sa sindikalcima, Josipović je izrazio brigu za poštovanje radničkih prava, ističući kako valja voditi računa i o zahtjevima radnika, ali i gospodarskoj situaciji u zemlji i reformama koje se provode. Josipović drži kako mjesta za dogovor ima te da se valja fokusirati na "točku kompromisa" jer bi "bila šteta da Hrvatska uđe u fazu nestabilnosti".

Na pitanje hoće li svojim potpisom podržati raspisivanje referenduma o ZOR-u, odgovara da on u načelu je za radnička prava, ali da će vidjeti što je dogovoreno i što je čija pozicija.

Ponovno je ocijenio pozitivnim rad Vlade po pitanju stvaranja drugačije klime prema kaznenom progonu korupcije i kriminala. Josipović je kazao da činjenica što su neki vrlo viski dužnosnici pod istragom, govori da su neki zidovi pali. Posebnu podršku Vladi daje u borbi protiv gospodarske krize. No, dodao je, zalaže se za pravednu raspodjelu tereta krize na način da više participiraju oni koji više i imaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara