Josipović u subotu ide u posjet SAD-u, sastat će se s Bidenom i Clinton

Josipović u subotu ide u posjet SAD-u, sastat će se s Bidenom i Clinton

Foto: Neja Markičević/Cropix

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u subotu putuje u SAD gdje će provesti nekoliko dana tijekom kojih će razgovarati s potpredsjednikom Joe Bidenom, državnom tajnicom Hillary Clinton te zastupnicima Kongresa o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji dviju zemalja, pristupanju EU i stabilizaciji u regiji.

Program posjeta SAD-u, koji je radno-službenog karaktera, predsjednik Josipović započet će u nedjelju susretom s predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice u Chicagu, koja ima oko 50.000 pripadnika.

U ponedjeljak u Chicagu, u utorak u Washingtonu

U ponedjeljak će održati predavanje u Vijeću za globalne odnose u Chicagu, jednom od najutjecajnijih foruma za međunarodne odnose u SAD-u, na temu "Pomirenje i kaznena odgovornost za ratne zločine". Tijekom boravka u Chicagu hrvatski predsjednik će se susresti s profesorima i studentima sveučilišta De Paul te položiti vijenac u tamošnjem muzeju Holokausta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović će se u utorak u Washingtonu sastati s Bidenom u Bijeloj kući, a potom s Clinton u State Departmentu. Kasno poslijepodne će se na Capitol Hillu sastati s čelnicima Hrvatskog kongresnog kluba, skupinom od 50-ak republikanskih i demokratskih kongresnika koji se od osnivanja 2005. zalažu za hrvatske interese u Kongresu SAD-a, a posebno su aktivno podupirali kandidaturu RH za NATO.

Razgovarat će se i o haškoj presudi

Navodno će se razgovarati i o haškoj presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a na nacionalna udruga američkih Hrvata pozvala je u ponedjeljak Washington da pomogne obrani generala u žalbenom postupku.

Službeni dio posjeta Josipović će završiti u srijedu polaganjam vijenaca na Nacionalnom groblju Arlington i u muzeju Holokausta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara