Jozo Radoš svjedočio na suđenju Rojsu i Spajiću

SVJEDOČENJEM Joze Radoša, koji je od 2000. do 2002. bio ministar obrane, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Ljubi Ćesiću Rojsu i direktoru NK Hrvatski dragovoljac Stjepanu Spajiću, optuženima da su Ministarstvo obrane (MORH) oštetili za oko 5,5 milijuna kuna.

Rojs se tereti da je na Spajićev nagovor Hrvatskom dragovoljcu neovlašteno otpisao oko tri milijuna kuna duga, te da je 66. pukovniji tijekom pripremnih radova za dolazak Pape 1998. neovlašteno izdao cigarete, kavu, sokove, plastične čaše, šećer i druge potrepštine vrijedne više od 2,3 milijuna kuna.

Kao prvi ministar obrane nakon smjene vlasti 2000., Radoš je, kako je rekao, odmah po dolasku u MORH zatražio da se ispitaju sve moguće nepravilnosti, a nekoliko mjeseci kasnije poništio je i odluku o otpisu duga Hrvatskom dragovoljcu.

Dodao je kako je smatrao problematičnim da MORH sponzorira nogometne klubove. Na pitanje Rojsova branitelja da pojasni svoj iskaz iz istrage, gdje je kazao da je nemoguće da je opis dugova Dragovoljcu zatražio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman, Radoš je rekao kako je u demokratskim državama o financijama odlučuje Vlada.

Sve ovisi o zakonskim rješenjima i konkretnom trenutku, no govorio sam o načinima uobičajenim u demokratskim zemljama, kazao je Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tvrdnju da je otpis dugova zatražio Tuđman jučer je na sudu iznio i Radošev prethodnik u MORH-u Pavao Miljavac, koji je o tome navodno saznao od Rojsa.

Govoreći o statusu 66. pukovnije, za koju tužiteljstvo tvrdi da nije bila u sastavu MORH-a ili oružanih snaga, Radoš je rekao da Hrvatska vojska u to vrijeme, kao ni danas, nije poznavala postrojbe koje bi se nazivale pukovnije. Tvrdi da ta jedinica nije bila upisana u ustroj HV-a, niti su njeni pripadnici bili uposlenici MORH-a, no svejedno su od Ministarstva dobivali punu logističku potporu.

Od MORH-a su dobivali plaće, smješta, odjeću i hranu, imali su vojne iskaznice, a mehanizacija je imala registracije HV-a. No, u vrijeme kada je Radoš došao na ministarsku dužnost ta jedinica, kako kaže, nije bila operativna, odnosno strojevi i ljudi nisu radili. Dodao je da su pripadnici te postrojbe plaću dobivali preko tvrtke Monitor iz Gruda.

Radoš je rekao da je ta tvrtka u vrijeme njegova mandata i tužila državu zbog navodnog duga od 400 milijuna kuna, za radove dogovorene s tvrtkom RH Alan, no da ne zna kako je taj spor okončan.

Na Rojsovo pitanje Radoš je potvrdio kako zna da je tvrtka Monitor hrvatskoj Vladi poklonila jedan luksuzni automobil "Audi A6", te da se i za jedan helikopter pričalo da je došao iz Hercegovine.

Suđenje Spajiću i Rojsu nastavlja se 25. svibnja kada bi, među ostalima, trebao svjedočiti bivši premijer Zlatko Mateša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara