Jugoslavensko dramsko pozorište stiže u Hrvatsko narodno kazalište

Jugoslavensko dramsko pozorište stiže u Hrvatsko narodno kazalište

Foto: jdp.rs

HRVATSKO narodno kazalište (HNK) u Zagrebu ugostit će sutra Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Tako je (ako vam se tako čini)" Luigija Pirandella u režiji Jagoša Markovića.

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala u povodu obilježavanja 150. godišnjice rođenja velikog talijanskog pisca koji je 1934. dobio Nobelovu nagradu "za smjelu i briljantnu obnovu dramskog stvaralaštva".

Luigi Pirandello (1867.-1936.) za sobom je ostavio impresivno i obimno djelo. Napisao je 246 novela, okupljenih pod naslovom "Novele za godinu dana", 1922.-1937.; šest romana, među kojima je najpoznatiji "Pokojni Matija Paskal" iz 1904., te niz eseja objavljenih 1908. u knjizi "Umjetnost i znanost".

"Najvažniji dio njegovog stvaralaštva predstavljaju, međutim, drame koje su - sazdane na motivima i temama kao što su relativnost istine, prividnost ljudskog identiteta, nerazdvojivost stvarnosti i iluzije - postale jedan od kamena temeljaca u razvoju moderne dramaturgije", stoji u najavi.

Pirandelov "teatralizam" izvršio je ogroman utjecaj na mnoge kazališne pravce i stilove u 20. stoljeću, a naročito na teatar apsurda, a "Tako je (ako vam se tako čini)" jedna je od njegovih najznačajnijih drama.

Adaptaciju, scenografiju i izbor glazbe napravio je Jagoš Marković, kostimografiju potpisuje Bojana Nikitović, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, oblikovanje svjetla Dejan Draganov, a zvuka Igor Bošković.

U predstavi glume Predrag Ejdus, Jelisaveta Sablić, Marko Janketić, Nevena Ristić, Branislav Lečić, Jasmina Avramović, Lazar Đukić, Vesna Stanković, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Rada Đuričin, Slobodan Tešić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara