Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena

Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena
Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je da Hrvatska treba postati punopravna članica schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Bruxellesu s Junckerom o pristupanju Hrvatske Schengenu, zakonu o razvoju grada Vukovara, pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a i proračunu za naredno sedmogodišnje razdoblje.

"Predsjednik Juncker je ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu", kaže se u priopćenju Komisije objavljenom nakon sastanka. Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen. Za ulazak u schengenski prostor bez unutarnje kontrole granica nije dovoljna pozitivna ocjena Europske komisije, koja govori samo o tehničkoj spremnosti. Konačnu odluku donose zemlje članice.

Plenković je u četvrtak u Bruxellesu izjavio kako očekuje da će sadašnja Europska komisija do kraja svoga mandata 1. studenoga, kako je to rekao i Juncker u lipnju tijekom posjeta Zagrebu, dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uvjete za ulazak u schengenski prostor.

Hrvatska ispunila uvjete

Plenković je dodao da je Odbor za Schengen početkom rujna već konstatirao da je Hrvatska ispunila svih osam cjelina vezanih za schengensku stečevinu. "Napravili smo brojne iskorake i sada očekujemo da kolegij povjerenika prihvati ono što se govorilo na nižim razinama", rekao je Plenković.

Komentirajući izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara kako je stav Slovenije da u schengenski prostor Hrvatska može ući samo ako provede arbitražnu presudu o granici Plenković je rekao kako su to "politička pitanja koja će se otvarati na razini Vijeća".

"Ovo je stvar Komisije, stvar tehnike i kriteriji su jednaki za sve, a Hrvatske je ispunila sve kriterije", rekao je Plenković.

U priopćenju Komisije nakon susreta se kaže da su Juncker i Plenković razgovarali i o "mogućim daljnjim mjerama potpore gradu Vukovaru".

Obojica su izrazila želju da se pregovori o proračunu završe što prije, a Juncker je zahvalio Hrvatskoj "na njezinoj konstruktivnoj ulozi u pregovorima". Ako se pregovori o višegodišnjem financijskom okviru za naredno sedmogodišnje razdoblje (proračunu) ne uspiju okončati do kraja ove godine, na tom će pitanju morati raditi Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća EU-a u prvoj polovici sljedeće godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara