Juncker kaže da se Trumpu može vjerovati oko trgovine

Juncker kaže da se Trumpu može vjerovati oko trgovine
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da se američkom predsjedniku Donaldu Trumpu može vjerovati u pogledu trgovinskih odnosa između Europske unije i SAD-a te da američko-kineski trgovinski sukob treba što prije riješiti kako bi se povratilo povjerenje ulagača.

Kaže da se Trumpu može vjerovati

Juncker je na novinskoj konferenciji u Bruxellesu rekao da se u transatlantskim trgovinskim odnosima ništa nije promijenilo otkako se sastao s Trumpom u Washingtonu prošlog srpnja.

"Ljudi iz Bijele kuće i moji timovi u kontaktu su gotovo svaki dan i mislim da možemo vjerovati američkom predsjedniku kad je riječ o trgovinskim odnosima između SAD-a i Europe", rekao je.

Juncker je dodao da misli kako je velik dio globalnih gospodarskih problema povezan s trgovinskim napetostima između Washingtona i Pekinga.

"Ako ulagači nemaju osjećaj da se taj problem može uskoro riješiti, oslabjet će interes za ulaganja na objema stranama Atlantika i diljem svijeta", rekao je.

EU nije smio šutjeti uoči referenduma o Brexitu

Juncker se na tiskovnoj konferenciji osvrnuo i na Brexit rekavši kako je Europska unija pogriješila što je šutjela 2016. za vrijeme kampanje uoči britanskog referenduma o članstvu u bloku jer je trebala ispraviti "laži" koje je širila strana koja se zauzima za napuštanje EU-a.

"Bila je pogreška ne intervenirati i ne miješati se jer bismo bili jedini koji bi uništili laži što su kružile", kazao je Juncker.

"Pogriješio sam što sam šutio u tom važnom trenutku", nastavio je te dodao da je vodeća institucija EU-a slijedila savjet bivšega britanskog premijera Davida Camerona koji je upozorio na miješanje u britanske unutarnje poslove. 

Povezivanje Tuska s Hitlerom i Staljinom je "neprihvatljivo"

Juncker je izjavio da je "potpuno neprihvatljivo" povezati bivšeg vodećeg dužnosnika EU-a Donalda Tuska s tiranima Josifom Staljinom i Adolfom Hitlerom, što je učinila poljska državna televizija.

Tusk, bivši poljski premijer i glavni suparnik nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja je sada na vlasti u najvećoj istočnoj državi EU-a, održao je dug govor u Varšavi prošli tjedan u kojemu je kritizirao vlasti.

On je vladajućim euroskepticima poručio da prestanu kršiti vladavinu prava i poljski ustav u jeku nagađanja da se kani vratiti u poljsku politiku nakon što mu završi mandat krajem studenoga.

Poljska državna televizija - koja je na kratkoj uzdi otkako je PiS došao na vlast 2015. - reagirala je isječkom u kojemu je htjela diskreditirati Tuska kao političara koji slijedi njemačke, a ne poljske nacionalne interese.

U isječku se uz Tuska pojavljuju fotografije Staljina i Hitlera, čiji su Sovjetski Savez i nacistička Njemačka napali Poljsku 1939. U njihovoj okupaciji za vrijeme II. svjetskog rata stradali su milijuni ljudi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara