Juncker, Merkel i Macron danas se sastaju s kineskim predsjednikom

Juncker, Merkel i Macron danas se sastaju s kineskim predsjednikom
Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker priključit će se u Parizu francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na razgovorima s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

Susret, treći i zadnji dan Xijeva državnog posjeta Francuskoj, Pariz je okarakterizirao kao "susret na visokoj razini o izazovima multilateralizma".

Razgovarat će se o trgovanju s Kinom

I Xi i Macron zagovarali su vrijednosti multilateralizma nakon bilateralnog susreta u ponedjeljak.

Francuski predsjednik bio je glasni protivnik unilateralnog pristupa američkog predsjednika Donalda Trumpa svjetskim političkim pitanjima, a Xi, za razliku od Trumpa, i dalje podržava multilateralni pristup problemu klimatskih promjena i sporazumu o iranskome nuklearnom programu.

No na sastanku će se razgovarati i o problematičnijoj temi trgovine s Kinom, za što je Juncker rekao da odnos "nije u ravnoteži".

Macron se još jučer sastao s Xijem

Ne imenujući Kinu, europski čelnici prošli tjedan su iznijeli mogućnost primjene sredstava za obranu trgovine poput antidampinških tarifa, novu metodu za pregled stranih ulaganja i predloženi mehanizam EU-a koji zahtijeva da treće zemlje odobre recipročni pristup njihovim tržištima javne nabave.

Kina i Europa trebale bi imati gospodarske i trgovinske odnose "temeljene na poštenom i uravnoteženom okviru", rekao je Macron nakon razgovora s Xijem u ponedjeljak.

Summit između Kine i EU-a u punom sastavu trebao bi se održati u Bruxellesu 9. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara