Merkel se distancira od Macrona u vezi s Europom

Merkel se distancira od Macrona u vezi s Europom
Foto: EPA

SAMO mjesec i pol nakon novog francusko-njemačkog ugovora kojim su uz veliku pompu potvrdili svoju suradnju, Angela Merkel i Emmanuel Macron pokazuju razlike u viziji budućnosti Europe prije izbora u svibnju za Europski parlament.

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak javno pružila potporu prijedlozima svoje konzervativne stranke za Europu koji se razlikuju od prijedloga francuskog predsjednika, napose po tome što se zauzela za jedinstveno europsko mjesto u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

"Mislim da je riječ o jako dobroj ideji za budućnost", rekla je njemačka kancelarka u Berlinu u vezi s prijedlozima za Europsku uniju koje je proteklog vikenda iznijela Annegret Kramp-Karrenbauer, poznata kao AKK, koja ju je u prosincu zamijenila na dužnosti predsjednice njemačke Kršćansko-demokratske stranke (CDU) i koja je izgledna kandidatkinja za njezinu nasljednicu na vlasti 2021.

Među tim prijedlozima, koji bi trebali biti odgovor na zamisli koje je ovih dana iznio Emmanuel Macron, je i otvaranje europskog mjesta u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Merkel je istaknula da to mjesto treba "ujediniti europske glasove u Vijeću sigurnosti" i tako dokinuti mjesto kojim nakon Drugog svjetskog rata za sebe raspolaže Francuska.

Tu bi mogućnost Pariz mogao teško prihvatiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara