"Jurčić prenosi sadržaj, ne pakiranje"

U PRVOJ ozbiljnoj raspravi u novom ruhu SDP-a, koju se moglo gledati u sinoćnjem "Otvorenom", zapravo se samo nastavilo ispipavanje terena, koje je SDP očigledno pripremao već neko vrijeme i o kojem još ne želi davati jasne potvrde, iako su početne pozicije donekle jasne.

Glavna pitanja oko kojih se vodila rasprava bila su hoće li SDP imati različite kandidate za predsjednika stranke i za premijera i tko bi te pozicije mogao zauzeti. SDP-ovac Neven Mimica istaknuo je kako će jedan od glavnih zadataka SDP-a na izvanrednoj konvenciji na kojoj će birati predsjednika biti upravo točno određivanje po tome idu li na jednu osobu ili dvije. Mimica nije dao nikakve naznake oko toga u kojem smjeru on sam vidi daljnji razvoj slučaja.

Zdravko Tomac, bivši SDP-ovac, napomenuo je kako je izlazak s dva kandidata loša ideja i kako se u povijesti demokracije nije pokazala produktivnom. Dodao je kako smatra da je predstavljanje jednog čovjeka koji može istodobno voditi stranku i njen izborni program pravi potez koji će biračima uliti povjerenje. Nakon daljnje rasprave rekao je da bi, u slučaju da se Ljubu Jurčića profilira kao idealnog kandidata za premijera, bila dobra ideja staviti ga i za predsjednika stranke.

Sociolog i politolog Dražen Lalić nekoliko je puta ponovio kako je najbitnija stvar koju SDP za izbore mora napraviti postavljanje kandidata koji će se karizmom i nastupom moći suprotstaviti Sanaderu, i da je bitno zadržati fokus na programu i izbjeći populizam.

Ivan Grdešić, predsjednik Savjeta za politički sustav SDP-a, spomenuo je kako će sadašnji predsjednik SDP-a vršiti prijelaznu funkciju, odnosno kako će stranku voditi samo do redovne konvencije, koja će se održati nagodinu, nakon izbora. Naravno da će u takvoj situaciji ostanak tog predsjednika, ali i premijerskog kandidata, ovisiti o uspjehu na izborima, bilo je mišljenje u studiju. Ukoliko SDP izbore dobije, te pozicije će najvjerojatnije ostati zacementirane. Ukoliko izbore izgubi, teško da će ta pozicija ostati upotpunjena istim ljudima.

Grdešić je također dao svoju posrednu potporu Jurčiću, rekavši kako je istina da on nema medijski nastup i karizmu Sanadera, ali da je upravo to njegova potencijalna snaga. Naime, Jurčić, po Grdešićevom mišljenju, ne govori grandiozno, ali govori istinu i jasne stvari. A to je, kad se oduzme prvi dojam, ono što je bitno, jer prenosi bitan sadržaj, a ne pakiranje.

U javljanju iz Šibenika je bivši SDP-ovac, a sada predsjednik Ljevice Hrvatske, Ivan Ninić, rekao kako je Račan poslao jasnu poruku time što je dao ostavku. Naime, da nije dao ostavku, onda bi Željka Antunović, kao potpredsjednica stranke, imala ovlasti predlaganja premijerskog kandidata, a ovako će stranka demokratski izabirati prvo vodstvo, a zajedno s vodstvom i premijerskog kandidata.

Opći konsenzus u emisiji bio je da je Račanov potez jako dobar, zato što će dati biračima priliku da se uvjere kako se javno, transparentno, u prijenosu uživo, demokratskim putem bira vođa na jednoj visokoj razini, te da će SDP time pokazati javnosti kako nije predsjednička, nego demokratska stranka.

U televizijskom referendumu je malo manje od 1400 gledatelja s 13% glasova procijenilo da bi SDP trebala voditi Željka Antunović, a 87% gledatelja da bi na čelo stranke trebao doći Zoran Milanović.

Iako, i Tomac i Mimica su upozorili kako se izbor SDP-ovog predsjednika ne mora svoditi na ova dva imena, a Tomac je, kao potencijalne kandidate "u ring" ubacio i Tonina Piculu i Slavka linića. Mimica je spomenuo kako i SDP vrši vlastita opsežna istraživanja i da malo pomalo dobiva sliku toga što javnost želi.

J.D. 
Foto: Sandro Lendler

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara