Kad u HDZ-u padaju glave, svi zovu Vladimira Šeksa

Foto: Goran Mehkek/Cropix

ZAKLELI bismo se da se Vladimir Šeks smiješio kad je u Otvorenom objašnjavao proceduru kojom je izbrisao Ivu Sanadera iz HDZ-a. Motrio je Hloverku preko naočala, gladio bradu i tumačio statutarne odredbe o koje se ogriješio bivši doživotni počasni predsjednik HDZ-a. Još jedan je pao. A Šeks i dalje stoji. I likuje.

Zadnji aktivni barakaš

Zadnji od HDZ-ovih barakaša. Last man standing. Neki su umrli, neki pobjegli, neki završili u penziji, neki u zatvoru. A Vladimir Šeks je još uvijek tu. Isukani mač procedure. Repetirani pištolj poslovnika. Tempirana bomba Ustava. Hladno oružje u stranačkom arsenalu za kojim može posegnuti svaki od predsjednika HDZ-a. Jadranka Kosor posegnula je ovoga ponedjeljka. Ujutro je rekla "Izbrišite ga!", popodne je Šeks dovršio posao. A navečer se naslađivao nad još jednim kojeg je bacio u prašinu. 

Prevario Marka Veselicu

Priča o Vladimiru Šeksu priča je o obračunima u HDZ-u. Može i obrnuto. Priča o sječi glava u HDZ-u priča je o krvniku Šeksu. A sve je počelo još dok HDZ nije bio ni osnovan. Tada je Šeks sa svojim osječkim bukačima na čelu s Branimirom Glavašem prevario Marka Veselicu i osnovao HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom.

Ratovao s Tuđmanom

Tijekom devedesetih vodio je s tim istim Tuđmanom rat oko ovlasti parlamenta i predsjednika države, želeći u Saboru stvoriti paralelnu liniju stranačkog zapovjedanja. Tuđman to nije dopustio i Šeks je podvijena repa pobjegao u Osijek, svom Glavašu. Krajem devedesetih kleo se da će "vratiti demokraciju u Hrvatsku".

Pobijedio Pašalića

Priliku je dobio odmah nakon Tuđmanove smrti. U obračunu Pašalića i Sanadera priklonio se onom drugom, opet sa svojim osječkim "borbašima" na čelu s Glavašem. Izigrao je Pašalića i omogućio Sanaderu da na krilima te stranačke pobjede osvoji vlast na parlamentarnim izborima. Zauzvrat je dobio mjesto predsjednika Sabora.

Preživio Glavaša

A onda je na red došao i sam Glavaš. Šeks se našao u dilemi - prijateljstvo ili opstanak - ali opet je odabrao pobjedničku stranu. U sjeni je smišljao načine kako bi saborsku proceduru iskoristio da pomogne svom optuženom prijatelju. Saborski imunitet dugo se nije skidao, da bi se brzo vratio kad je bilo najpotrebnije. Onda kad se Glavaš pod zaštitom imuniteta dočepao Bosne i Hercegovine.

Pao u Sanaderovu nemilost

U to vrijeme puklo je i sa Sanaderom. Svađali su se oko Glavaša, pa oko Verone, da bi Šeks na kraju ispao iz uskog kruga premijerovih prijatelja. S mjesta predsjednika Sabora srozan je na mjesto šefa saborskog odbora. Međutim, pad je iskoristio kao priliku za novi uspon. Po tko zna koji puta dočekao je trenutak za osvetu.

Osvetio se Sanaderu

Čim je nova premijerka pucnula prstima, Šeks je smislio način za brisanje Sanadera iz članstva stranke. Sada bi Kosorici bilo bolje da zadrži Šeksa uz sebe. Jer on je HDZ. Svi ostali su prolaznici. Pobijedio je Marka Veselicu. Preživio Tuđmana i Šuška. Izbacio Pašalića. Osvetio se Sanaderu. Tko je slijedeći?

Priča o Šeksu priča je o "stranci opasnih namjera"

Priča o Vladimiru Šeksu priča je o HDZ-ovoj Hrvatskoj. O počecima demokracije, o ratnim zločinima, o hrvatskom parlamentarizmu, o pravosuđu, o stranačkim obračunima, o slugama i osvetnicima, o pobjednicima i gubitnicima. O "stranci opasnih namjera".

Nitko se više ne sjeća ni Veselice, ni Tuđmana, ni Pašalića, ni Glavaša, uskoro se nitko više neće sjećati ni Sanadera, ali Vlado Šeks bit će uvijek tu. Vjerojatno i kad jednog dana Kosorica napusti čelo stranke. On je osnivao stranku, možda će on na odlasku ugasiti svjetlo.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara