Kada će Zagreb kao Frankfurt zaštititi žene od molitelja pred bolnicama?

Kada će Zagreb kao Frankfurt zaštititi žene od molitelja pred bolnicama?
Index

U ČETVRTAK je gradska skupština njemačkog grada Frankfurta većinom glasova donijela odluku da se predstavnici klerikalne inicijative 40 dana za život moraju udaljiti najmanje 150 metara od savjetovališta o pobačaju pred kojima planiraju opet prosvjedovati 40 dana. 

Tu odluku njemački list Frankfurter Rundschau opisuje kao uvođenje ''zaštitne zone za žene'' od iritantnih molitelja, koje pak karakterizira kao ''kršćanske fundamentaliste''.

Molitelji su ''dio europske ultrakonzervativne mreže''

Prijedlog je u gradskoj skupštini iznio liberalni FDP, a podržali su ga Zeleni i SPD, dok je CDU glasao protiv. U prijedlogu se navodi kako molitelji pokazuju ''izostanak prave mjere'' u svojem ponašanju prema ženama koje dolaze na savjetovanje o pobačaju u organizaciji Pro Familia te da ih uznemiravaju glasnim pjevanjem kršćanskih pjesama koje se mogu čuti i u prostorijama Pro Familije, kao i slikama pobačenih fetusa. Sve to ograničava pravo žena da na miru donesu odluku o pobačaju.

Zastupnica Zelenih Ursula auf der Heide je pak naglasila da su molitelji dio ''europske ultrakonzervativne mreže koja nema nikakve veze s kršćanskim vrijednostima'' te da svojom akcijom ''vrijeđaju žene koje dolaze na savjetovanje o pobačaju''. Gradske vlasti u Frankfurtu su već donijele odluku da molitelji moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od ureda Pro Familije, a sada je taj razmak povećan. Pored toga, moliteljima je zabranjeno da se direktno obraćaju ženama koje dolaze na savjetovanje, kao i da im dijele bilo kakve letke i druge materijale.

Odvjetnik blizak udruzi U ime obitelji pokrenuo 40 dana za život u Frankfurtu

Novu odluku gradske skupštine podržao je i SPD-ov gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann.

Podsjetimo, prošle godine je klerikalna akcija 40 dana za život svoje prvo izdanje imala i u njemačkom gradu Frankfurtu, i to baš na poticaj koji je došao iz hrvatske dijaspore koja živi u tom njemačkom gradu. Mediji su tada pisali da su ljudi uključeni u ove akcije bliski i ekstremističkom AfD-u, no i kako je organizator molitelja u Frankfurtu stanoviti Tomislav Čunović. Ovaj odvjetnik iz Frankfurta stajao je s ostalim moliteljima i u rukama držao sliku Djevice Marije. Čunović je inače povezan s udrugama kao što su Vigilare i U ime obitelji.

Građani Frankfurta nisu bili baš sretni s moliteljima koji su se okupljali pred uredom organizacije Pro Familia, koja prema njemačkom zakonu savjetuje žene koje razmišljaju o korištenju prava na pobačaj. Protiv molitelja je organizirano nekoliko prosvjeda, a najzanimljiviji je svakako bio onaj kada je pred moliteljima održana "sotonska misa", nakon koje je desno-klerikalnim aktivistima poručeno da su njihove ''duše sada obećane Sotoni''.

Kada će hrvatski gradovi zaštititi žene od psihološkog terora molitelja?

I ove godine su pojavu molitelja pred savjetovalištem za pobačaje pratili prosvjedi brojnih građana Frankfurta, koji najavljuju da će protuprosvjede održavati svaki dan dok traje akcija kršćanskih fundamentalista.

Ista akcija se proteklih nekoliko godina održava i u Hrvatskoj te molitelji pred bolnicama tako stvaraju dodatni stres ženama koje su već u stresnoj situaciji i razmišljaju o pobačaju.

Razlika je što su gradske vlasti u Frankfurtu molitelje prepoznale i javno označile kao kršćanske fundamentaliste te što su povukle konkretne poteze da žene zaštite od psihološkog terora koji je smisao akcije molitelja. Pitanje je stoga: Kada će Grad Zagreb, ali i ostali gradovi u Hrvatskoj u kojima od 26. rujna ove godine opet nastupaju molitelji pred bolnicama, povući poteze da od tih fundamentalista zaštiti žene Hrvatske?
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara