Kakav paradoks: Kina mora iz SAD-a uvoziti kineske štapiće!

Kakav paradoks: Kina mora iz SAD-a uvoziti kineske štapiće!

Ilustracija: AFP

KOLIKO je čudan način na koji funkcionira svjetska ekonomija pokazuje činjenica da Kina SAD-u posuđuje stotine milijardi dolara, ali je istovremeno prisiljena od nje uvoziti - kineske štapiće!

Zbog kronične nestašice drva u Aziji, kineski proizvođači ovog pribora za jelo naprosto nemaju dovoljno sirovina da proizvedu dovoljan broj štapića da zadovolje potrebe svog tržišta. Tu u priču ulazi američka tvrtka Georgia Chopsticks, koju je osnovao Amerikanac korejskog porijekla Jae Lee, a koja se, pogađate, bavi proizvodnjom kineskih štapića.

Zašto bi u SAD-u proizvodio kineske štapiće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada sam pokrenuo ovaj posao u SAD-u svi su mi govorili da sam lud. Zašto bi tu proizvodio štapiće za jelo? Sad sam im pokazao da ipak nisam toliko lud", kazao je Lee. Naime, Georgia u izobilju ima jablana i jasena, za koje je Lee zaključio da su idealni ze proizvodnju štapića. Njegova tvrtka trenutno ih proizvodi oko 2 milijuna dnevno, a trenutno rade u tri smjene kako bi zadovoljili potražnju i narudžbe iz Kine.

Nadaju se da će do kraja godine razviti kapacitete za proizvodnju 10 milijuna štapića dnevno, piše The Telegraph. Za usporedbu, u Kini proizvođači naprave 63 milijarde parova štapića godišnje. Profit će zasigurno biti golem, jer Lee tvrdi kako proizvodnja jednog para štapića košta manje od jednog centa.

Napokon će u Kini na nečemu pisati "Made in America"


"Mislila sam što i svi drugi. U SAD-u gdje god pogledate piše "Made in China", i pitate se da li u Kini možda negdje piše obrnuto, "Made in America". Sad će pisati, i to na kineskim štapićima", ukazala je na paradoks Susan White, jedna od radnica firme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara