Kako se Kolinda odrekla ustaštva

Kako se Kolinda odrekla ustaštva
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

KOLINDA se danas u potpunosti odrekla ustaštva.

Skupljajući glasove ekstremne desnice kojoj uvelike može zahvaliti pobjedu na izborima, Kolinda joj je godinama podilazila.

Najviše se to vidjelo u odnosu prema ustaškom pozdravu "Za dom spremni".

Za Kolindu je, svim argumentima unatoč, to godinama bio stari hrvatski pozdrav iako se pozdrav u takvom obliku prije Ante Pavelića ne spominje.

Danas se svega toga odrekla. Štoviše, Kolinda je otišla korak dalje od, primjerice, Plenkovića te rekla kako je za nju ZDS potpuno neprihvatljiv.

"Kad je riječ o pozdravu 'Za dom spremni', da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav zato što mi je to rekao više puta netko od mojih savjetnika", rekla je.

"On je neprihvatljiv. Kompromitiran i neprihvatljiv", dodala je.

Dakle, osim što se odrekla "Za dom spremni", a što joj ekstremna desnica neće oprostiti, Kolinda je priznala pogrešku i tako de facto prihvatila argumente povjesničara da se radi o fašističkom pozdravu.

Kolinda nije čak ni kazala kako je prihvatljiv u nekim situacijama, kao što je problematika ZDS-a na spomenicima HOS-ovcima. Predsjednica je u više navrata danas kazala kako je taj pozdrav neprihvatljiv.

>> Kolinda: Pogriješila sam, savjetnici su mi rekli da je ZDS povijesni pozdrav

Godinama govorila da je ZDS stari hrvatski pozdrav. Bez ijednog dokaza

Velik je to i značajan odmak od onoga što je godinama govorila.

Podsjetimo, predsjednica je u rujnu 2017. godine svjesno zanemarila povijesne dokaze i objavila kako ustaški pozdrav pod kojim su ubijeni deseci tisuća ljudi doživljava kao stari hrvatski pozdrav.

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", rekla je.

Danas smo vidjeli da to više ne misli. Je li tada mislila ili je samo slijepo slušala savjetnike koji baš i ne znaju povijest, zna ona sama.

U politiku gurnula ekstremnu desnicu

Kolindin stav o pozdravu ZDS samo je bio vrh ledene sante, odnosno samo logičan nastavak politike koju je godinama vodila. A ta politika je bila koketiranje s ekstremnom desnicom. To se najbolje vidjelo u njenom odnosu s notornim Velimirom Bujancem, marginalcem kojeg je uvela u mainstream otvorivši svoju kandidaturu gostovanjem u njegovoj emisiji.

Takvu je politiku Kolinda nastavila i nakon što je došla na Pantovčak. Odmah se riješila Titove biste kako bi se još više dodvorila svom biračkom tijelu kojemu je desničarska ideologija važnija od svih drugih aspekata politike.

Inauguracija prije točno četiri godine

A kakvu politiku Kolinda vodi najbolje se vidjelo na njenoj inauguraciji koja se, evo male slučajnosti, dogodila baš ovih dana prije četiri godine.

Tada se u prvom redu mogla vidjeti krema hrvatske ekstremne desnice: osuđeni zločinci, dileri i kriminalci.

Gosti: Thompson, Merčep...

Buduća predsjednica tada je na svoju inauguraciju u VIP ložu, naime, pozvala Tomu Horvatinčića, Velimira Bujanca, Tomislava Merčepa, Milana Bandića te perjanice šatoraša Đuru Glogoškog i Josip Klemma. Pozvan je i Marko Perković Thompson, jedan od onih koji zdušno brane pozdrav "Za dom spremni", a koristi ga i u svojoj pjesmi.

Isti taj Thompson kojeg je Kolinda smatrala gostom vrijednim predsjedničke inauguracije opjevao je zločine koncentracijskih logora iz vremena NDH u pjesmi "Jasenovac i Gradiška Stara" uz riječi "Oj, Neretvo, teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu".

Uvaženi gost na Kolindinoj inauguraciji bio je i Tomislav Merčep koji je, godinu kasnije, osuđen na pet i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskih civilima 1991. godine. Proglašen je krivim jer pripadnike paravojne postrojbe Merčepovci nije spriječio u zločinima, iako je nad njima imao faktičku ovlast.

Pustila je ekstremnu desnicu s lanca

No od same inauguracije bila je gora politika koju je Kolinda godinama vodila. Ta politika temeljila se na popuštanju ekstremnoj desnici i relativiziranju povijesti, a što onda vodi do revizije povijesti. Jasno, mnogo toga se temelji na lažnim argumentima, baš kao što se pozdrav "Za dom spremni" pravdao izmišljenom pričom o starom hrvatskom pozdravu.

To je danas priznala i Kolinda, a desnica s kojom je u sukobu još od ostavke Mate Radeljića preko ovoga će joj teško prijeći.

Može se kazati da je Kolinda, koju je na Pantovčak doveo Tomislav Karamarko, u protekle četiri godine nastavila politiku Karamarka i sve učinila da se ekstremna desnica proširi svim porama društva.

U posljednjoj godini mandata došlo je do otrežnjenja. No šteta je već napravljena.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara