Kolinda: Pogriješila sam, savjetnici su mi rekli da je ZDS povijesni pozdrav

Kolinda: Pogriješila sam, savjetnici su mi rekli da je ZDS povijesni pozdrav
Foto: Pixsell/Marko Lukunic

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović se odrekla ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

 

"Stari hrvatski pozdrav"

Podsjetimo, predsjednica je u rujnu 2017. godine svjesno zanemarila povijesne dokaze i objavila kako ustaški pozdrav, pod kojim su ubijeni deseci tisuća ljudi, doživljava kao stari hrvatski pozdrav.

>> Kolinda: "Za dom spremni" je stari hrvatski pozdrav

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana", rekla je.

Međutim, danas je promijenila retoriku.

"Neprihvatljiv i kompromitiran"

Nakon što je upitana o današnjem stavu prema ustaškom pozdravu, priznala je da je pogriješila.

"Vjerujem u pravo svakoga tko počini grešku, ako se za nju iskreno ispriča, da je ljudski isto tako i oprostiti", rekla je, aludirajući na nedavni Tajanijev govor i na svoj nekadašnji stav.

"Kad je riječ o pozdravu 'Za dom spremni', da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to povijesni pozdrav zato što mi je to rekao više puta netko od mojih savjetnika", rekla je.

"Prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari da to nije povijesni hrvatski pozdrav", rekla je. 

"On je neprihvatljiv. Kompromitiran i neprihvatljiv", dodala je.

Ona nije povjesničarka i to je njen stav

Podsjetimo, prije dvije godine je govorila kako ona nije povjesničarka te da je mišljenje o ustaškom pozdravu njezin stav. 

"O tome ne bih donosila osobni sud, ja nisam povjesničar i imam svoj stav, voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i da konačno postavimo neke standarde, ako je moguće i zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima. To su jednostavno pitanja koja dijele hrvatski narod, a nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu, mislim da malo previše razgovaramo o ideološkim pitanjima, da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja, a kad je riječ o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njezina primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili svoj život braneći Hrvatsku", rekla je predsjednica.

Poglavnikov pozdrav

Inače, koliko god se negiralo da je u pitanju ustaški pozdrav te tvrdilo da je to nekakav povijesni hrvatski pozdrav, koji ne bi bio izravno povezan s Hitlerovom i Mussolinijevom satelitskom Nezavisnom Državom Hrvatskom, literatura same hrvatske emigracije nakon Drugog svjetskog rata govori sasvim drugačije. Autor tog pozdrava je osobno poglavnik Ante Pavelić. On jest koristio neke povijesne izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvojbeno ustaška.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara