Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje

Kako se mali pacifički otok našao u središtu geopolitičke oluje

Foto: FaH/Getty

MALI pacifički otok Guam našao se u samom središtu geopolitičke oluje. Naime, Sjeverna Koreja zaprijetila je da će se upravo Guam naći na meti njihovih projektila. Planovi za napad na Guam su pri kraju i čeka se još samo finalna zapovijed Kim Jong-una, tvrdi službeni Pjongjang.

>> Kina: Ako Amerikanci napadnu Sjevernu Koreju, zaustavit ćemo ih


>> TRUMP ODGOVORIO KIM JONG-UNU: "Dogodit će vam se stvari za nije niste mislili da su moguće"


Sjevernokorejska prijetnja napadom na Guam, američki teritorij u Pacifiku poznat po svojim bijelim pješčanim plažama, uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Pjongjangu "vatrom i bijesom kakve svijet još nije vidio".

Pjongjang tvrdi da vojna vrhuška Sjeverne Koreje ovih dana finalizira planove za napad s četiri projektila srednjeg dometa Hwasong-14, koji bi trebali pasti u more manje od 40 kilometara od Guama.

Zašto baš Guam?

Režim Kim Jong-una odredila je Guam za svoju prvu metu jer se na tom otoku nalaze američke vojne baze najbliža Sjevernoj Koreji. Uz to, upravo su resursi američke vojske iz Guama oni koji se povremeno koriste kod Korejskog poluotoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guam je inače, američki teritorij više od 100 godina, a za vrijeme Drugog svjetskog rata nekoliko godina bio je pod kontrolom japanske vojske.

Na Guamu živi oko 160,000 stanovnika, a nakon što je režim u Pjongjangu odredio upravo taj otok za svoju prvu metu, stanovnici otoka ne mogu sakriti svoju zabrinutost.

"Ne znamo hoće li Sjeverna Koreja ovaj put ispuniti svoje prijetnje. No, obzirom da se na Guamu navodno nalazi golema količina američkog naoružanja, sve što možemo napraviti je moliti se i vjerovati da će sve biti u redu", rekla je za CNN Tayana Pangelinan, stanovnica Dededa, najmnogoljudnijeg naselja na Guamu.
 
Turističko mjesto, ali i važna strateška lokacija

Na Guamu unatoč sjevernokorejskim prijetnjama nema panike i život ide svojim uobičajenim tokom, piše CNN. Turisti iz Azije, prvenstveno Japanci i Južnokoreanci, i dalje slijeću na Guam, a smještajni kapaciteti su odlično popunjeni.Na tom pacifičkom otoku trenutno se nalazi oko 5000 američkih vojnika raspoređenih u dvije baze - jednu zrakoplovnu i jednu mornaričku. Zbog tih je resursa Guam ključna lokacija za američku prisutnost u Pacifiku.

Upravo je snažna prisutnost američke vojske jedan od glavnih razloga zbog kojih stanovnici nisu pretjerano zabrinuti. Uz to, Guam je zaštićen i sustavom THAAD koji je namijenjen obaranju balističkih projektila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara