Kako smo smijenili Kuščevića

Kako smo smijenili Kuščevića
Screenshot: RTL

KADA je u svibnju Index objavio prvi tekst o nečemu što će u narednim tjednima prerasti u aferu Kuščević, malo tko je u zemlji bio zainteresiran za istraživanje porijekla imovine sada već bivšeg ministra uprave.

Ni mediji koji su još prije nekoliko mjeseci cenzurirali i pomisao da propituju Kuščevićev rad i imovinu, ali ni uskokovci i dorhovci, što je neobična šteta jer taj prvi tekst o Kuščeviću bit će paradigmatski za sve što je kasnije ispisano o njemu.

Prvi smo banuli u Gršku

Index je prvog svibanjskog vikenda prvi i jedini stigao u bračku uvalu Grška, gdje su u idiličnoj osami uređene dvije kuće: premda je njihov formalni vlasnik Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane, zna se da ih najčešće koristi Kuščević.

Uostalom, te svibanjske subote, kad smo banuli u uvalu, ondje je bio parkiran automobil Ministarstva uprave pa je takozvana pravna država trebala poduzeti jednostavne korake te pokušati utvrditi čijim su novcem izgrađene dvije kuće.

>> Ovo je tekst kojim je sve krenulo: Skrivena oaza Lovre Kuščevića

Žuvićevim? Možda, ali onda su se uskokovci i dorhovci trebali zapitati kako je moguće da je isti taj Žuvić samo dvije godine prije nego što će kupiti parcelu u Grškoj, stekao pravo otkupa stana iz programa poticane stanogradnje u Nerežišćima po cijeni povoljnijoj od tržišne, i to baš dok je načelnik bio Kuščević. Koji mu je i sudužnik u kreditu. Trebali su se zapitati i o prenamjenama prostornih planova za Gršku koje su omogućile da ondje niknu spomenute kuće - čiji je interes stajao iza njih?

Grška kao simbol svega što je otkriveno o Kuščeviću

Gotovo sve što će se narednih tjedana otkrivati, pisati i govoriti o Kuščeviću, u čemu su uz Index doprinos dali i drugi mediji, bit će na tragu priče o Grškoj - glavni motiv bit će prenamjene zemljišta u osobnu i obiteljsku korist, uz stalno povećavanje imovine. 

Dok je bio načelnik, parcele koje je njegova supruga jeftino kupovala, prenamijenjene su u građevinsko zemljište, a cijena im je vrtoglavo skakala.

Bizarne transakcije

Otkrili smo da je Zorana Kuščević za dvije poljoprivredne parcele izdvojila 50 tisuća kuna. Koju godinu kasnije, u jednoj od bizarnijih transakcija, parcele će, sada podijeljene u tri čestice, prodati zagrebačkoj građevinskoj tvrtki Gold gradnja. Koja ondje gradi tri vile. Ugovorena cijena bila je 200 tisuća eura i premda je kupac isplatio minorni dio cijene - tek deset tisuća eura - ministrova je supruga zadržala hipoteku tek na jednoj parceli, što bi značilo da je ili stvarna cijena znatno viša - a ugovorena pokriva vrijednost samo parcele pod hipotekom - ili su ministar i supruga sa zagrebačkim građevinarima dogovorili da im pripadne jedna vila. Kada i ako bude izgrađena.

POS-ov stan za HDZ-ova načelnika, koji ga iznajmljuje turistima

Index je otkrio da je u Kuščevićevu mandatu pravo na otkup stana POS-a, osim Žuvića, stekao i Svemir Obilinović, aktualni načelnik Nerežišća izabran s HDZ-ove liste, ali i da Obilinović iznajmljuje stan turistima što je, najblaže rečeno, etički upitno.

>> Kuščević dao POS-ov stan HDZ-ovu načelniku, a ovaj ga iznajmljuje turistima

Do četiri parcele u jednom danu odlukom sutkinje Ivane Domić

Index je prvi objavio informaciju da je Kuščević čak četiri parcele dobio u dvjema presudama zbog izostanka. Potpisnica obje bila je Ivana Domić, dugogodišnja predsjednica supetarskog Općinskog suda protiv koje je, zbog sličnih presuda, Državno odvjetništvo još prije 13 godina pokrenulo kazneni postupak. Do danas taj postupak nije okončan, šibenski sud dvaput ju je oslobađao, ali obje su oslobađajuće presude ukinute.

Još nam nije poznato je li se itko od uskokovaca i dorhovaca zapitao koliko su presude sutkinje Domić u slučaju Kuščević utemeljene na zakonima, no u tekstu smo ukazali na sumnje koje iz njih izviru, naročito na sumnju da je dokazni postupak bio manjkav i nepotpun.

>> Otkrivamo: Kuščeviću je sutkinja Domić u istom danu dodijelila četiri parcele

Prvi smo ukazali i na čudnu priču o Kuščevićevom glavnom savjetniku

Prvi smo ukazali i na neobičnu radnu biografiju Željka Holika, čovjeka koji je dok je Kuščević vodio Nerežišća, uime investitora skrivenih iza offshore firmi, predstavljao čudnovati projekt zdravstvenog turizma. Projekt nije realiziran premda su brojne parcele prešle u vlasništvo Holikovih poslodavaca, a on se prvo nakratko zaposlio u Ministarstvu unutarnjih poslova, da bi potom prešao u Ministarstvo uprave, gdje je nakon svega pet dana rada postao Kuščevićev glavni savjetnik.

>> Kako je ovaj čovjek postao glavni Kuščevićev savjetnik u samo pet dana?

Konačno, a nevezano za Kuščevićevu imovinu, Index je prvi objavio informaciju o pomoći koju je sad već bivši ministar lani pružao bračkom huliganu uhapšenom i osuđenom u Srbiji zbog krađe i vandalskog ponašanja na benzinskoj crpki u Vrčinu kod Beograda.

>> Tko je lani pomagao torcidašu koji je mlatio Srbe na Braču? Ministar Kuščević

Kuščević neće ništa bitno izgubiti osim ako uskokovci i dorhovci ne počnu raditi svoj posao

Kuščevića ne treba žaliti: aterirat će na meko, s ministarske će se fotelje otkotrljati u onu saborskog zastupnika. Njegova ambicioznost to možda neće savršeno podnijeti, ali zapravo ništa bitno neće izgubiti. Dobro, nije više ni politički tajnik HDZ-a, no to je ionako samo pitanje unutarstranačkog prestiža pa nije uopće relevantno za ozbiljnu analizu.

Jedino pravo pitanje glasi: je li Lovro Kuščević sada dovoljno politički mrtav da se uskokovci i dorhovci mogu ozbiljno uhvatiti u koštac s njegovim prenamjenama i parcelama? Jer, iskustvo nas uči, uskokovci i dorhovci napadaju samo bivše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara