SVIJET

Kako spriječiti ljude da gomilaju zalihe? Britanija je već uvela mjere

Kako spriječiti ljude da gomilaju zalihe? Britanija je već uvela mjere
Foto: EPA-EFE

UNATOČ konstantnim uputama vlasti i dalje postoje mnogi koji za vrijeme pandemije koronavirusa odlaze u supermarkete i masovno gomilaju zalihe hrane, toaletnog papira, dezinficijensa i ostalog.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je danas na presici kako nestašice potrepština nema, ali da se svejedno razmišlja o ograničavanju kupovine zbog neodgovornih pojedinaca.

"Razmišljamo o ograničenju kupovina. U ovom trenu nema nigdje nestašica. To još nije takav problem da bismo donosili mjere oko toga. Nema razloga za brigu i stvaranje neracionalnih zaliha. Ali uvijek ima nerazumnih pojedinaca", rekao je Božinović.

Supermarketi u Velikoj Britaniji već su stali na kraj takvim neodgovornim ljudima i uveli sljedeće mjere:

Tesco je svojim kupcima poručio da mogu uzeti maksimalno tri komada istog proizvoda i maksimalno dva paketa toaletnog papira i paracetamola. Sainsbury je napravio isto, a pod limit od dva komada istog proizvoda je stavio i sapun i trajno mlijeko.

Starijima prednost

Asda je limit stavila na tri komada proizvoda, uključujući hranu, toaletni papir ili bilo koje sredstvo za čišćenje. Aldi je limit stavio na četiri ista proizvoda odjednom. 

Brojni supermarketi pomažu i najugroženijoj skupini tijekom pandemije koronavirusa, starijima. Tako britanski Sainsbury prvi sat radnog vremena ulazak u dućan dozvoljava samo starijim osobama, a sličnu praksu imaju Tesco i Waitrose. Trgovine na Islandu se otvaraju sat ranije kako bi starije osobe u tom vremenu iskoristile pravo prednosti.

Za očekivati je, ako civilni stožer odluči ograničiti kupnju, da će se slične mjere provoditi i u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara